КСНС: Трябва да се намери мирен изход с дипломатически средства

КСНС: Трябва да се намери мирен изход с дипломатически средства

Трябва да се намери мирен изход с дипломатически средства. Около тази позиция се обединиха политиците на извънредната среща на КСНС свикана на президента Румен Радев относно конфликта между САЩ и Иран, като темата бе "Възможни рискове и заплахи за националната сигурност в контекста на усложнена среда на сигурност в Близкия изток”.

След края на срещата президента заяви, че са обсъдили обстановката и потенциалните рискове и заплахи за България и са се обединили около идеята, че ескалация на кризата застрашавала мира, не само в регионален, но и в глобален мащаби и за това трябвало да се избягват действия които водят към такава. Било подчертано, че в съвремения взаимосвързан свят всеки акт на насилие имал глобално влияние. Радев каза още, че с оглед на обстановката от съвета отпарвяли 5 препоръки. Именно първо да се поддържа национала позиция с акцент на деескалация на напрежението и разрешаване на кризата с дипломатически средства, като позицията следва да е отстоявана на всички нива. Второ службите за сигурност да осъществяват постоянен мониторинг на ситуацията. Трето МВнР да поддържа постоянен контакт с бг граждани в зоната на напрежение като при необходимост да актуализира разработените препоръки за сигурност. На предпоследно място МО да предприеме мерки за безопасност на бг служуще зад граница и на пето, което се отнася до МВР,  да се предприемат допълнително мерки за защита на населението при промяна на обстановката. 

"Мисля, че всеки, който каже, че няма заплаха, е без отговорен" , коментира премиерът Бойко Борисов пред журналисти. Той определи консултативния съвет като "лесен", защото позициите и докладите на службите са били приети единодушно и затова лесно всички участници са се обединили около общия текст, който президентът Румен Радев прочете в края на съвета. "Максимална бдителност, внимание и най-важното е дипломацията да бъде водеща и да се търси траен мир в региона", каза още  премиерът.

Той отказа да коментира излязлата непотвърдена информация за оставката на Нено Димов зареди кризата в Перник и кризата с вноса на боклук за горене. Той посочи за пореден път, че при доказана вина на хора от ГЕРБ те ще си понесат отговорността. 

Тази сутрин рано в Перник и в самото Министерство на околната среда се провежда съвместна акция на няколко институции под ръководството на Специализираната прокуратура. Появиха се неофициални информации за арести, но Борисов отказа да коментира в детайли, но определи въпроса като коалиционен. 

Вътрешният министър Младен Маринов също не поиска да потвърди арести докато още текат процесуално-следствените действия. Маринов посочи, че неговото ведомство и службите са работили по случая с водата в Перник и други места и по празниците и са сформирани екипи, които ще проверят всички ВиК. Той обясни, че не било известно кога ще приключат проверките, защото били различни по големина, но посочи, че целта е да се предотвратят подобни проблеми и в други населени места. 

За кризата в Близкия Изток, заради която бе свикан консултативния съвет, Маринов увери, че МВР е взело мерки, отговарящи на ситуацията в момента и посочи, че ситуацията е била обсъдена и с партньорските служби.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ зави, че участниците са се запознали с докладите на службите, които следят обстановката в Близкия Изток и че засега мнението е, че ситуацията се е успокоила. 

По думите му сега са разбрали за акцията в МОСВ и тепърва ще се запознават със случая. "Ако премиерът е последовател в действия си, докато текат разследванията, е редно да отстрани министрите срещи, които се води разследване", отговори той на въпрос дали очакват оставки. 

За вота на недоверие, който ще внесе БСП, Карадайъ каза, че ще се запознаят с мотивите и парламентарната група ще вземат решение. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.