КСНС без решение за борбата с корупцията (ОБЗОР)
2

КСНС без решение за борбата с корупцията (ОБЗОР)

Не се разбраха води ли се реално битка с нея

*Радев поиска нов закон за КПКОНПИ

*Борисов: Прави предизборен подарък на БСП

Властта не успя да постигне консенсус за борбата с корупцията след свикания при президента Консултативен съвет по национална сигурност. Съветът, посветен на борбата с корупцията по високите етажи на властта, приключи без обща декларация на участниците в него.

Вместо това управляващи и опозиция си размениха взаимни обвинения, а президентът Румен Радев изчете документа, без той да е приет от участниците в съвета. В началото на заседанието управляващите и „Воля“ предложили да бъде дебатирани и темата с приватизацията, но искането им било отхвърлено.

При изявлението си след съвета президентът Румен Радев обяви, че е предложил на участниците в съвета три стъпки за борба с корупцията по високите етажи на властта. Те включват Народното събрание

да разработи нов закон

за борбата с корупцията,

както и да се създаде временна комисия за дейността на КПКОНПИ.

„В кратък срок да се направи пълна проверка на всички изнесени в публичното пространство факти и документи, които касаят лица, заемащи висши публични длъжности“, изреди Румен Радев. И поиска резултатите от проверките да станат публични. Президентът обяви също, че е недоволен от разминаване в оценката за работата на антикорупционната комисия и ефективността от парламентарния контрол върху нея. И обобщи, че скандалът с апартаментите е само върхът на айсберга.

Думите му станаха повод премиерът Бойко Борисов да свика извънреден брифинг в Министерския съвет, на който заяви, че декларацията, предложена от държавния глава, била „предизборен подарък“ за лидера на БСП Корнелия Нинова. По думите му на срещата станало ясно също, че червените и държавният глава целят смяна на ръководството на антикорупционната комисия с човек, посочен от президента.

„Нямаше да правя изявление, защото това си е съвет на президента и той има право да излезе и да каже.

Редно е обаче да каже всичко,

което се е говорило“,

заяви обаче малко след това Борисов. „Нека да видим недъзите в този антикорупционен закон и кое не работи. Ако има такива неща, да влязат в парламента и да ги решат“, призова премиерът червените. „Даже се обърнах към тях - „Какво сега, давате ни нов закон, стоите си вкъщи и си почивате, и като чираци ни възлагате работа“, коментира Бойко Борисов към БСП.

Премиерът подчерта, че е "за" създаването

на анкетна комисия за апартаментите

по същия начин, по който е била направена и за избора на изтребител. Той благодари и на медиите за разследванията им, като посочи, че те са показали, че не е вярно клишето, че медиите у нас не са свободни. Ние имаме абсолютно свободни медии и нищо не остава скрито, посочи Борисов. В същото време обаче заяви, че истината се изопачавала от „олигарси, собственици на медии и войната помежду им“ и ситуацията ставала трудна за ориентиране. Коментира и думи на заместника Цветан Цветанов казани в негово интервю, че нямало кой да го накаже. „Първо може да ни накаже господ, после да го накажат хората, мога да го накажа и аз. Към моите съм много строг“, заяви Борисов

От своя страна соцлидерът Корнелия Нинова освен, че и на влизане, и на излизане от "Дондуков" 2 се обяви за нов антикорупционен закон, поде и поход срещу прокуратурата. В графата "мерки срещу корупцията“ тя поиска ограничаване на правомощията на главния прокурор.

 

Прокуратурата проверява имотните сделки на Ангелкова и Жаблянова

КПКОНПИ хвана къртица,
снасяла на висш партиец

Без представители на КСНС на двете антикорупционни комисии

Антикорупционната комисия е хванала къртица в редиците си, която е доставяла информация на партиен шеф, проверяван от звеното. Това става ясно от прессъобщение на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Според информацията в КПКОНПИ тече проверка за изнасяне на информация от служител на комисията към проверявано лице - приближен до политически лидер.

„Същото лице, в качеството си на висш държавен служител, възползвайки се от служебното си положение, е извършило злоупотреби, вследствие на което е получило неправомерно парични суми в особено големи размери. За същото това лице са налични данни, че организира изборите на определена политическа партия“, пише още в съобщението на Антикорупционната комисия. Според информация на ПИК разследваният най-вероятно е организаторът на изборите на БСП, като този пост преди няколко месеца зае Георги Свиленски. Червеният депутат и бивш партньор в живота на настоящата съпруга на президента – Десислава Радева, бе посочен за този пост от соцлидерката Корнелия Нинова. Самата Нинова отклони журналистически въпрос дали организаторът на изборите за БСП се разследва от КПКОНПИ. От комисията също не коментират тази информация с мотива, че се води разследване.

Съобщението до медиите пък бе изпратено малко преди старта на Консултативния съвет при президента, на който не участваха представители нито на КПКОНПИ, нито на парламентарната комисия за бора с корупцията. Още миналата седмица президентът свали доверието си от Пламен Георгиев, шефа на КПКОНПИ, а след като преди дни се появиха информации за имоти на заместника му Антон Славчев, поканата му и към него била оттеглена. Шефът на парламентарната комисия за борба с корупцията Борис Ячев имал планирано пътуване и затова не могъл да присъства, а от президентската администрация не приели да поканят заместника му Спас Гърнев.

От КПКОНПИ обаче съобщиха, че атаката срещу тях идва от „двама олигарси и една политическа партия, за което има 2 млрд. и 200 млн. причини, които могат да мотивират не една политическа партия да направи това“. От комисията посочват още, че са изпратили доклад относно постигнати резултати в противодействието на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество за лица, заемащи висши публични длъжности.

„Постигнатите резултати и ефективността на комисията са оценени както от Европейската комисия, така и от международните партньори. За нас комисията, сигурността и стабилността на държавата, както и борбата с корупцията, са единствената задача“, пише още в съобщението.

Междувременно от прокуратурата изпратиха съобщение, че след постъпили сигнали от депутати от НФСБ и медийни публикации започват проверка на имотни сделки, сключвани от министъра на туризма Николина Ангелкова и червеният депутат Валери Жаблянов. Проверките са възложени на КПКОНПИ, която трябва да провери твърденията в сигналите за извършени престъпления, свързани с придобиването на недвижими имоти от лица, заемащи висши публични длъжности. При проверката комисията ще трябва да изиска информация относно притежаваните от проверяваните лица недвижими имоти, както и историята по собственици на всеки от закупените имоти. Ще се проверява и дали са декларирани всички данни и обстоятелства по сделките, дали има заплащане на продажната цена и дължимите данъци и такси, както и относно произхода на средствата за покупката.

 
Общината проверява терасата на Пламен Георгиев

Спират „Златен век“ след 7 дни

Заповедта за спирането на строителството на небостъргача "Златен век" ще бъде издадена след 7 дни, а и протестите, които организира Инициативният комитет "Лозенец" ще спрат през това време. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с представители на протестиращите.
"Ние следваме законовата процедура за спиране на строежа на "Златен век", не го правим под обществен натиск. Ще спазим законовата процедура – след изтичане на 7-дневния срок на ДНСК ще издадем заповед за спиране на строителството. След това съдът ще каже. Ние смятаме, че законът няма ретроактивно действие – това е становището на всички нас и на премиера и според нас тази заповед ще бъде стабилна във времето", обясни строителният министър Петя Аврамова. Според Никола Вапцаров срещата с премиера не е била лесна.
"Ние сме категорични в нашите искания относно спирането на строежа. Обяснихме много внимателно позицията си, разгледахме, че има един определен буферен период, в който те имат право да си подадат наново документите, но не са го направили. Следователно през 2018 г. строителното разрешение спира действието си и всичко, построено след това, е без разрешение", каза той.

Междувременно Столичната община в лицето на районната администрация „Слатина“ ще провери как точно фигурира в документите и реално терасата на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Общинските служители ще проследят статута на пространството, което се води за общо ползване.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.