Ксероксът и климатикът ни разболяват в офиса
2

Ксероксът и климатикът ни разболяват в офиса

Електромагнитните излъчвания предизвикват нужда от свръхдоза кафе

Озонът, който повечето хора смятат за синоним на чист въздух, всъщност е отровен газ. Големите копирни машини в офисите пръскат озон и ако помещението няма добра вентилация, хората го вдишват. „Това е един от рисковете за здравето, заедно с климатиците, които са инкубатор на бактерии и вируси“, коментира Огнян Атанасов, национален секретар на КНСБ и автор на книга за безопасните условия на труд.

Според него най-опасни са централните климатици, тъй като те се чистят по-рядко и в тях се наслоява

фин прах, развъдник на всякакви акари.

Обикновено това се случва, когато климатикът е спрян известно време, прахът се натрупва и при пускането му, микроорганизмите излитат в атмосферата на офиса. Мастилото от тонерите не е толкова опасно, но за служителите, които непрекъснато са в контакт с него съществува известен риск от алергични състояния на кожата, уточни експертът.

Другите проблемни места в офиса са настилките, тъй като в немалко помещения подът е постлан с мокет. Там също се загнездват всякакви микроорганизми.“ Алергените в офиса са повече от тези в дома“, категоричен е Атанасов.

Почистването с евтини препарати също носи риск за здравето, твърдят експертите. Формалдехидът, с чиято миризма в болниците сме свикнали, е канцерогенен. Този химичен елемент е един от 100-те записани в европейските директиви за безопасни условия на труд, определени като канцерогени и мутагени. Бензоли, феноли, както и формалдехидът са част от елементите, които макар и в малки количества се съдържат в някои от вещите и предметите на работното място.

На първо място обаче е азбестът. Той е посочен като канцероген №1. Не е представен в евродирективите за вредни вещества на работното място, тъй като за него има отделна директива. По-голяма част от професионалните ракови заболявания са последствие от употребата на азбест в миналото. Евродирективата „Europe – 2023 – Asbestos Free” ни задължава той да бъде

премахнат от средата, която ни заобикаля до 2023 г..

У нас азбест се съдържа на много места, като например в окачените тавани, които се поставяха в много от служебните помещения. Съдържа се в малки количества в някои видове изолации, най-вече на покривите. „У нас има само две лицензирани фирми за премахване на азбест, а той не е толкова опасен, когато се пресова, отколкото когато се реже“, уточни Атанасов.

„Най-старата директива, още от 1999 г. на Международната организация на труда, която е отразена и в европейските документи е тази за лъченията“, обясни още Атанасов. Изискванията, заложени по онова време са екранът на компютъра да е на нивото на очите, клавиатурата да е отдалечена на 45 см от погледа, да се ползват протекторни очила и др. Някои вече са отпаднали, защото технологиите са напреднали и част от рисковете са елиминирани. В големи мултинационални компании дори се договаря, служители да получат специалните очила за компютър, които може да са от 50 до 300 лева, в зависимост от възможностите на фирмата.

„Електромагнитните излъчвания могат да се измерват, но това се прави много рядко у нас“, обясни Огнян Атанасов. Когато те са извън нормите могат да предизвикат хронично главоболие, системна тревожност и дори остра нужда от свръх доза кафе. Според специалистът по безопасни условия на труд, обаче и най-обикновените контакти могат да произведат инцидент с тежки изгаряния, затова те трябва да се замерват редовно.

Най-честите оплаквания на офисните работници обаче са алергиите и заболяванията на дихателните пътища. Вирусните заболявания, които циркулират от октомври до април в затворените пространства на служебните помещения са редовната причина за отсъствия от работа.

„Кабинетните“ работници страдат от алергии и болести на дихателните пътища

Част от раковите заболявания доказано се свързват с професионалните задължения. На второ място са болестите на кръвоносната система, сочи статистиката. Влошаването на кръвообращението се предизвиква от часовете прекарани в седнало положение. Това предизвиква натрупване на кръв в краката и стъпалата, което на свой ред води към разширени вени, подути стъпала и дори тромбоза. Хората, които прекарват повече от 23 часа седмично седнали се излагат на риск от сърдечно-съдови заболявания. Повишават се кръвното налягане и нивото на холестерола. Развива се и склонност към диабет. Застоят на кръвта в таза увеличава рискът от рак на дебелото черво.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.