КС решава за искането на Радев за комисията за нова Конституция

КС решава за искането на Радев за комисията за нова Конституция

Конституционният съд ще заседава днес и трябва да вземе решение по същество по искането на президента Румен Радев за това дали парламентарната комисия за новата Конституция съответства на основния закон.

В мотивите си да сезира КС , той посочва, че в правомощията на обикновено Народно събрание е единствено решението да проведе избори за ВНС, но не и да променя съществуващата Конституция или да предлага конкретни предложения за промени, каквито задачи възложи на временната комисия парламентарното мнозинство. 

Самата комисия беше създадена на 2 октомври със срок на действие два месеца. Десетина дни по-късно президентът  сезира КС. В бърз порядък КС допусна искането на президента и поиска становища от институции и отделни юристи.

Преди седмица обаче НС не събра нужното мнозинство от 160 гласа за свикване на ВНС, а от там и за промяна на Конституцията.

Два дни по-късно НС спря и действието на  временната комисия  за нова Конституция.

Каквото и решение да вземат върховните магистрати, то няма отношение към ситуацията в момента, след като депутатите не успяха да вземат решение за свикване на ВНС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.