Конституционният съд поряза опита на ВКС да обезсили едно от измененията в Закона за банковата състоятелност, целящо попълване на масата на несъстоятелността на КТБ.

Преди година търговската колегия на ръководения от Лозан Панов съд поиска от КС да обяви за притовоконституционен параграф 8 от преходните и заключителните разпоредби на нормативния акт. Въпросният параграф влиза в сила със задна дата и предвижда да се счита за недействително всяко прихващане, осчетоводено след датата на поставянето на КТБ под спецнадзора на БНБ – т.е. след 20 юни 2014 г.. Текстът е ключов за спирането на вторичния грабеж на КТБ и обезвъзмездяването на ужилените от банкера-беглец Цветан Василев вложители и бе приет през 2018 г. от парламента по инициатива на депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски и колегите му от ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид. Изменението реално цели попълване на масата на несъстоятелността на фалирания трезор, но хората на Лозан Панов поискаха да бъде обявен за противоконституционен с мотива, че влиза в сила със задна дата. С решение от днес обаче КС прекрати делото, образувано по искане на търговската колегия на ВКС, тъй като се оказа, че магистратите са го сезирали със стара разпоредба на закона, променена преди няколко седмици. Тя е била изменена в средата на април, като е допълнена с изречението, че „кредиторите се вписват служебно в списъка по чл. 64, ал. 1“ на закона. "Съдът е бил сезиран с разпоредба, която вече не съществува. Разглеждането на така изменената разпоредба означава съдът да се самосезира, което е недопустимо", пише в определението на КС. Искането е върнато на Общото събрание на съдиите от Търговска колегия на ВКС.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Грантаджиите в Темида оправдаха за втори път касичката на Командира

Грантаджиите в Темида успяха за втори път да спасят от затвора един от най-близките авери на Иван Костов – Георги Кирчев. Бизнесменът, известен като Касичката на Командира, е подсъдим по т.нар дело „Алабин“, което приключи за втори път с оправдателна присъда.

„Антикорупция“ иска 2,8 млн. лв. от адвокат на банкера-беглец Цветан Василев

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) иска 2 800 963,74 лв. от адвоката на бизнесмена Цветан Василев - Лазар Карадалиев, тъй като получил сумата, без да е извършвал юридически или други услуги на дружество, което му е изплатило хонорар без документи.

Бойко Атанасов, Асен Йорданов и Румяна Ченалова излязоха на светло в защита на банкера-беглец

В нова атака срещу Делян Пеевски: Цветан Василев свали маската за делото „РИКО“

Бойко Атанасов, Асен Йорданов и Румяна Ченалова излязоха на светло в защита на банкера-беглец

Пореден отчаян в ход в опит да замаскира руските си обвързаности и да прехвърли вниманието от престъплениятаси върху друг предприе банкерът-беглец Цветан Василев, сваляйки маската по т.нар дело „РИКО“.