Конституционният съд поряза опита на ВКС да обезсили едно от измененията в Закона за банковата състоятелност, целящо попълване на масата на несъстоятелността на КТБ.

Преди година търговската колегия на ръководения от Лозан Панов съд поиска от КС да обяви за притовоконституционен параграф 8 от преходните и заключителните разпоредби на нормативния акт. Въпросният параграф влиза в сила със задна дата и предвижда да се счита за недействително всяко прихващане, осчетоводено след датата на поставянето на КТБ под спецнадзора на БНБ – т.е. след 20 юни 2014 г.. Текстът е ключов за спирането на вторичния грабеж на КТБ и обезвъзмездяването на ужилените от банкера-беглец Цветан Василев вложители и бе приет през 2018 г. от парламента по инициатива на депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски и колегите му от ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид. Изменението реално цели попълване на масата на несъстоятелността на фалирания трезор, но хората на Лозан Панов поискаха да бъде обявен за противоконституционен с мотива, че влиза в сила със задна дата. С решение от днес обаче КС прекрати делото, образувано по искане на търговската колегия на ВКС, тъй като се оказа, че магистратите са го сезирали със стара разпоредба на закона, променена преди няколко седмици. Тя е била изменена в средата на април, като е допълнена с изречението, че „кредиторите се вписват служебно в списъка по чл. 64, ал. 1“ на закона. "Съдът е бил сезиран с разпоредба, която вече не съществува. Разглеждането на така изменената разпоредба означава съдът да се самосезира, което е недопустимо", пише в определението на КС. Искането е върнато на Общото събрание на съдиите от Търговска колегия на ВКС.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Първо Стив Ханке, а след него „АликсПартнърс“ и Вашингтонският арбитраж

3 пъти доказват, че КТБ е пирамида, а Василев и щерка му пак лъжат

Първо Стив Ханке, а след него „АликсПартнърс“ и Вашингтонският арбитраж

  • Радосвета Василева бълва фалшиви новини по делото с Оманския фонд, наложи се МФ да ги опровергава

За петте години от избухването на аферата КТБ три становища на световно признати експерти доказаха безапелационно, че банката е била превърната от мажоритарния си собственик Цветан Василев в пирамида и лична негова касичка.

Цветан Василев и щерка му лъжат за Оманския фонд

Банкерът-беглец Цветан Василев и дъщеря му Радосвета Василева отново се опитват да заблудят обществото с фалшиви новини, този път за делото с Оманския фонд. Наложи се финансовото министерство да се намеси срещу спекулациите им по темата.

US-арбитражът отсъди, че КТБ е била пирамида, поряза Оманския фонд по иска за € 80 млн.

Съдии от 3 държави разобличиха лъжите на Цветан Василев

US-арбитражът отсъди, че КТБ е била пирамида, поряза Оманския фонд по иска за € 80 млн.

Арбитражни съдии от три националности разобличиха лъжите на Цветан Василев за КТБ, отсичайки, че трезорът не е можело да бъде спасен, защото реално е бил източен от банкера беглец и превърнат в пирамида.