Конституционният съд поряза опита на ВКС да обезсили едно от измененията в Закона за банковата състоятелност, целящо попълване на масата на несъстоятелността на КТБ.

Преди година търговската колегия на ръководения от Лозан Панов съд поиска от КС да обяви за притовоконституционен параграф 8 от преходните и заключителните разпоредби на нормативния акт. Въпросният параграф влиза в сила със задна дата и предвижда да се счита за недействително всяко прихващане, осчетоводено след датата на поставянето на КТБ под спецнадзора на БНБ – т.е. след 20 юни 2014 г.. Текстът е ключов за спирането на вторичния грабеж на КТБ и обезвъзмездяването на ужилените от банкера-беглец Цветан Василев вложители и бе приет през 2018 г. от парламента по инициатива на депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски и колегите му от ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид. Изменението реално цели попълване на масата на несъстоятелността на фалирания трезор, но хората на Лозан Панов поискаха да бъде обявен за противоконституционен с мотива, че влиза в сила със задна дата. С решение от днес обаче КС прекрати делото, образувано по искане на търговската колегия на ВКС, тъй като се оказа, че магистратите са го сезирали със стара разпоредба на закона, променена преди няколко седмици. Тя е била изменена в средата на април, като е допълнена с изречението, че „кредиторите се вписват служебно в списъка по чл. 64, ал. 1“ на закона. "Съдът е бил сезиран с разпоредба, която вече не съществува. Разглеждането на така изменената разпоредба означава съдът да се самосезира, което е недопустимо", пише в определението на КС. Искането е върнато на Общото събрание на съдиите от Търговска колегия на ВКС.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Решетников сключил договор с Малинов за статии за 60 000 лв.

Цветан Василев спонсорирал „Русофили“ с 31 хил. евро от КТБ

Решетников сключил договор с Малинов за статии за 60 000 лв.

Фирмата на забегналия в Белград покрай грабежа на КТБ ексбанкер Цветан Василев „Бромак“ ЕООД е дарила 31 515 евро на сдружението Национално движение „Русофили“, с председател Николай Малинов, за изработване на 200 паметни знака „Самарски кръст“ като юбилеен знак за връчване в чест на 135-ата годишнина от Освобождението на България. Това става ясно от договор за дарение от 15 януари 2013 г., подписан в София. Документът бе публикуван на страницата на държавното обвинение като част от доказателствата по разследването на шпионския скандал с разрешението на наблюдаващия прокурор по делото.

Кораб фантом купен с € 9,7 млн. кредит от КТБ

9 700 000 евро били източени от КТБ уж за купуването на кораб, но парите били превъртени през офшорки и върнати за погасяване на задължения на фирми на Цветан Василев.