КС отмени високия данък за второ жилище в курорт

КС отмени високия данък за второ жилище в курорт

Общините ще трябва да върнат надвнесените суми

По-високите данъци за второ жилище в курортно селище са отменени от Конституционния съд, става ясно от решението му от 9 април.

Вдигането на налога беше по предложение на НФСБ и депутатите го гласуваха в края на миналата година. Промените в Закона за местните данъци и такси гласяха, че собствениците на имоти, които не са основно жилище и се намират в едно от 140-те населени места, обявени за курортни, ще плащат двойно по-висок данък сгради. В списъка на курортите са не само морските градове, но балнео- и планински летовища, като Велинград, Берковица, Кюстендил, както и по-малки, като Стрелча, Павел баня, Банкя и др. Идеята на това законодателно решение беше, че подобни жилища се отдават на туристи, но не се обявяват и съответно в държавната хазна не влиза нито стотинка.

С новата разпоредба подобни имоти се облагат със ставка между 5 и 7 промила, когато се намират в курорти с национално значение, и с между 4,5 и 5 промила в тези по-ниска категория. За сравнение повечето общини обявиха минимум на данъчната ставка от 2 промила.

Президентът Румен Радев атакува разпоредбата в Конституционния съд и съдът се произнесе, че тя не отговаря на принципите на конституцията. „От изпратилите становища и правни мнения по делото

единствено министърът на финансите намира искането за неоснователно

В становищата на омбудсмана и на Висшия адвокатски съвет, както и на Професионалното обединение на държавните служители и на Съюза на юристите в България, и в правните мнения на проф. В. Мръчков, проф. Хр. Балабанова и доц. Е. Димитрова, със съответните аргументи се подкрепят и допълват доводите в искането на президента“, пише в мотивите на съда. Основният довод е, че данъкът за жилище е имуществен и не се отнася за доходите на собственика му. Тоест налогът зависи само от стойността на имота, а не от това как се използва.

Конституционните съдии отбелязват също, че определянето на данъчните ставки са

в правомощията на местната власт от общинските съвети

а това увеличение беше наложено от решение на Министерския съвет, което парламентът гласува. Пак изпълнителната власт утвърждава списъка на курортите в България, което значи, че в него могат да се включват и изключват населени места по някакви временни критерии. С решението си съдиите отхвърлят идеята на законодателя имотите в курорти да се използват за курортни цели, както и на финансовия министър, че така се стеснява секторът на сивата икономика.

В крайна сметка след влизането в сила на решението на Конституционния съд общините ще трябва да възстановят надвнесените данъци на онези собственици, които вече са успели да платят данък сгради за тази година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.