КС: Конституцията не позволява да има прокурор, разследващ главния (ОБЗОР)

Решението е прието от 11 конституционни съдии

КС: Конституцията не позволява да има прокурор, разследващ главния (ОБЗОР)

За създаването на подобна фигура е нужна промяна в основния закон, пише в документа

Конституционният съд обяви, че промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за създаването на фигура, разследваща главния прокурор, са в разрез с основния закон на страната. Дело № 4/2021 г. бе образувано по искане на президента Румен Радев, а заради питането Висшият съдебен съвет спря процедурата по избор на новия прокурор в очакване на решението на Конституционния съд. След като във вторник то бе обявено, се очаква сега процедурата да бъде прекратена. Решението е прието с единадесет гласа, като само съдия Филип Димитров е написал особено мнение.

До делото в КС се стигна, след като държавния глава първо наложи вето на поправките в двата закона, а след като то беше преодоляно от парламента, Радев изпрати питане до КС дали 5 от новите разпоредби не противоречат на основния закон. В решението си конституционните съдии изцяло пресичат всякаква възможност за създаването на фигура, разследваща главния прокурор, извън действащата структура на държавното обвинение. И допълват, че в друго свое решение от лятото на миналата година вече са се произнесли, че

всеки обвинител у нас може да разследва главния прокурор,

като в тези случаи обвинител № 1 няма право да се намества в работата на своя подчинен. Според конституционните съдии, действащата уредба – на основния закон и цялата нормативна рамка у нас, гарантира едновременно независимост на съдебната власт, неразделна част от която е и прокуратурата, както и възможността да се водят независими разследвания в йерархичната структура на държавното обвинение и дори срещу самия главен прокурор. Затова от КС сега посочват, че решението им от миналата година е било задължително за прилагане и от 44-тото Народно събрание, което няколко месеца по-късно, в края на своя мандат е гласувало поправките в ЗСВ и НПК.

„Фигурата на прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник не би могла да бъде учредена без наличието на изрична конституционна уредба. Без промяна на Основния закон не може да се създаде държавен орган, който да бъде считан за част от прокуратурата, но същевременно да е изключен от общия ред за контрол в нейната вътрешна система, предвиден в Конституцията“, е записано в решението, прието от КС във вторник. В мотивите си съдът заявява и че „цялостната уредба на фигурата на прокурора по разследването срещу главния прокурор или негов заместник не е съобразена с действащата конституционна рамка. В решението се посочва и още нещо, което е в драстичен разрез с основния закон на страната - „основните характеристики на статуса и правомощията на този нов орган обосновават извод, че той е замислен и създаден от законодателя

като държавен орган с извънреден характер“.

„Неговото съществуване не кореспондира нито с конституционния статус на главния прокурор (лицето, което той би следвало да разследва), нито с конституционния статус на прокурорите като носители на държавна власт. Правомощията му не съответстват с основни конституционни принципи и функции на конституционен орган, какъвто е главният прокурор. Въвеждането на такъв орган при действащия Основен закон е конституционно нетърпимо“, е посочено в решението.

КС отбелязва още, че новата фигура реално не е прокурор, а хибрид, който хем се избира по модел за избор на Тримата големи в Темида, хем не носи тяхната отговорност.

„На него е възложено правомощието да осъществява само два от конституционно установените способи за изпълнение на основната функция на прокуратурата – да следи за спазване на законността (чл. 127, т. 2 и т. 3 от Конституцията), както и да упражнява своите правомощия само спрямо няколко лица – главния прокурор и неговите заместници. Така създаденият орган не е реално прокурор с присъщите на всеки прокурор правомощия по чл. 127 от Конституцията“, пише още в решението. Освен това, според КС, като е изключил прокурора по разследването срещу главния прокурор от йерархичната система на държавното обвинение и е отнел възможността за вътрешноинституционален контрол, „законодателят не само е създал този орган в противоречие с конституционно установената структура на прокуратурата, но и е застрашил правилното прилагане на закона във фазата на досъдебното производство в противоречие с основната конституционно закрепена функция на прокуратурата – да следи за спазване на законността“.

В решението на КС изрично се подчертава и това, че

„Независимостта не предполага безконтролност“.

„Липсата на контрол върху дейността на органите, ангажирани в наказателния процес, е също толкова опасна, колкото и йерархичната обвързаност при вземането на решения“, подчертават конституционните съдии. В противовес на това обаче, според КС с фигурата на разследващия прокурор законодателят е създал безконтролен орган, като на това отгоре е изключил възможността за отвод на специалния прокурор. Според КС, липсата на възможност за отвеждане на прокурора по разследването срещу главния прокурор е заплаха за обективното, безпристрастно и правилно осъществяване на поверената му функция. „Така създаденият нов орган на прокуратурата вместо да осигурява гаранции за независимостта на разследването срещу главния прокурор или негов заместник, буди сериозни съмнения относно постигане на декларираната от законодателя цел“, пише още в решението.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.