0

Ц ентрално кръстовище във Виена е превърнато в зона за отдих с басейн, шезлонги, сцена и зелена полянка заради кризата с Covid- 19, съобщиха от Ойроком-ПР София, част от мрежата за международни връзки на Община Виена.

Централно кръстовище във Виена е превърнато в зона за отдих с басейн, шезлонги, сцена и зелена полянка заради кризата с Covid- 19, съобщиха от Ойроком-ПР София, част от мрежата за международни връзки на Община Виена.

Кризата с коронавируса преобразява света и предизвиква истинска вълна от нови урбанистични решения по света, които да осигурят по-здравословна и чиста среда за жителите на градовете – нови временни велоалеи, разширени тротоари, пешеходни улици и открити търговски площи.

Тези дни Виена показва в какво могат да се превърнат централни кръстовища в големия град. От 8 до 30 август едно от кръстовищата в близост до железопътната гара Вестбанхоф се е превърнало в място за почивка и забавления. То бе затворено за коли, но пък отворено за хората. Само за седем дни там изникна и малък басейн, сцена и зелена полянка, на която са разположени шезлонги. Концерти и дискотека на открито очакват останалите в града виенчани. Стар автобус пък предлага пространство за провеждане на различни курсове, а през нощта и място за пренощуване.

Естествено, има и противници на проекта, но одобрението е голямо. Някои от живеещите наблизо идват направо по бански и чакат реда си, за да влязат в басейна, който е дълъг 9 метра и широк 4 метра. За съжаление, заради противоепидемичните мерки за сигурност, едновременно там могат да бъдат само шест души. Но забавления има за всички. Само през първите два дни временния "оазис" е бил посетен от 2000 души. При тези температури, които са в момента във Виена, явно посетители няма да липсват, а входът е свободен. Стойността на проекта е 150 000 евро, а общината вече обмисля и евентуално повторение догодина.