ДНК от костите от 9-има кръстоносци от ХIII век, погребани в яма в Ливан, показва, че има какво да се научи за кръстоносците и за контактите им с популациите хора, които срещнали по пътя си, съобщи Сайънс дейли.

Тленните останки навеждат на мисълта, че воините в армиите на кръстоносците са се отличавали с генетично многообразие и са се кръстосвали с местното население в Близкия изток, макар това да не е имало голямо въздействие върху генетичните особености на днешните ливанци. Изследването хвърля също светлина върху значимата роля, което ДНК може да изиграе, за да опознаем исторически събития, за които информацията е оскъдна.

"Знаем, че Ричард Лъвското сърце е участвал в кръстоносен поход, но не знаем много за обикновените воини, които са живели и умрели тук - заяви един от авторите на изследването Крис Тайлър-Смит от лондонския институт "Уелкъм Сангър". - Тези ДНК проби хвърлят нужната светлина."

"Получените резултати предоставят безпрецедентен поглед върху произхода на хора, които са се сражавали в редовете на армиите на кръстоносците - поясни Марк Хейбър от екипа. - Тези армии не са включвали единствено европейци. Виждаме изключителното генетично многообразие в Близкия изток - европейци, жители на Близкия изток, индивиди със смесен произход, които се сражавали и умирали един до друг."

Археоложки данни свидетелстват, че 25 души, чиито тленни остаки бяха открити в погребална яма близо до Сайда в Ливан, са воини, които са загинали в битка през 13-и век. Тайлър-Смит, Хейбър и колегите им са извършили генетичен анализ на костите и са успели да дешифрират ДНК от 9-има кръстоносци. Оказало се, че трима са европейци, четирима - жители на Близкия изток, а двама - със смесен генетичен произход.

Други големи човешки миграции, като тази на предвожданите от Чингис хан монголи в Азия и пристигането на испанските конквистадори в Южна Америка, са довели до значими генетични промени у популациите хора във въпросните региони. Авторите на изследването обаче твърдят, че влиянието на кръстоносците е било с по-краткотраен ефект, тъй като генетичните следи от тях у днешните ливанци са незначителни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Лекуват със смях коронавируса (ГАЛЕРИЯ)

Светът е оцелял, защото на всичко се е смял. В момента всички са пламнали от паника по новия опасен коронавирус, но доста хора използваха хаоса, за да снимат и смешната страна на заразата. Ето избрани най-забавните творения на родния и чуждия гении.

Бебе с огледални органи се роди в Пловдив

Бебе с огледално разположени органи се роди за първи път в Пловдив. Генетичният феномен се нарича situs inversus и при него вътрешните органи в областта на гръдния кош и корема са разположение от другата страна на мястото, където трябва да бъдат.