0

Д НК от костите от 9-има кръстоносци от ХIII век, погребани в яма в Ливан, показва, че има какво да се научи за кръстоносците и за контактите им с популациите хора, които срещнали по пътя си, съобщи Сайънс дейли.

ДНК от костите от 9-има кръстоносци от ХIII век, погребани в яма в Ливан, показва, че има какво да се научи за кръстоносците и за контактите им с популациите хора, които срещнали по пътя си, съобщи Сайънс дейли.

Тленните останки навеждат на мисълта, че воините в армиите на кръстоносците са се отличавали с генетично многообразие и са се кръстосвали с местното население в Близкия изток, макар това да не е имало голямо въздействие върху генетичните особености на днешните ливанци. Изследването хвърля също светлина върху значимата роля, което ДНК може да изиграе, за да опознаем исторически събития, за които информацията е оскъдна.

"Знаем, че Ричард Лъвското сърце е участвал в кръстоносен поход, но не знаем много за обикновените воини, които са живели и умрели тук - заяви един от авторите на изследването Крис Тайлър-Смит от лондонския институт "Уелкъм Сангър". - Тези ДНК проби хвърлят нужната светлина."

"Получените резултати предоставят безпрецедентен поглед върху произхода на хора, които са се сражавали в редовете на армиите на кръстоносците - поясни Марк Хейбър от екипа. - Тези армии не са включвали единствено европейци. Виждаме изключителното генетично многообразие в Близкия изток - европейци, жители на Близкия изток, индивиди със смесен произход, които се сражавали и умирали един до друг."

Археоложки данни свидетелстват, че 25 души, чиито тленни остаки бяха открити в погребална яма близо до Сайда в Ливан, са воини, които са загинали в битка през 13-и век. Тайлър-Смит, Хейбър и колегите им са извършили генетичен анализ на костите и са успели да дешифрират ДНК от 9-има кръстоносци. Оказало се, че трима са европейци, четирима - жители на Близкия изток, а двама - със смесен генетичен произход.

Други големи човешки миграции, като тази на предвожданите от Чингис хан монголи в Азия и пристигането на испанските конквистадори в Южна Америка, са довели до значими генетични промени у популациите хора във въпросните региони. Авторите на изследването обаче твърдят, че влиянието на кръстоносците е било с по-краткотраен ефект, тъй като генетичните следи от тях у днешните ливанци са незначителни.