ДНК от костите от 9-има кръстоносци от ХIII век, погребани в яма в Ливан, показва, че има какво да се научи за кръстоносците и за контактите им с популациите хора, които срещнали по пътя си, съобщи Сайънс дейли.

Тленните останки навеждат на мисълта, че воините в армиите на кръстоносците са се отличавали с генетично многообразие и са се кръстосвали с местното население в Близкия изток, макар това да не е имало голямо въздействие върху генетичните особености на днешните ливанци. Изследването хвърля също светлина върху значимата роля, което ДНК може да изиграе, за да опознаем исторически събития, за които информацията е оскъдна.

"Знаем, че Ричард Лъвското сърце е участвал в кръстоносен поход, но не знаем много за обикновените воини, които са живели и умрели тук - заяви един от авторите на изследването Крис Тайлър-Смит от лондонския институт "Уелкъм Сангър". - Тези ДНК проби хвърлят нужната светлина."

"Получените резултати предоставят безпрецедентен поглед върху произхода на хора, които са се сражавали в редовете на армиите на кръстоносците - поясни Марк Хейбър от екипа. - Тези армии не са включвали единствено европейци. Виждаме изключителното генетично многообразие в Близкия изток - европейци, жители на Близкия изток, индивиди със смесен произход, които се сражавали и умирали един до друг."

Археоложки данни свидетелстват, че 25 души, чиито тленни остаки бяха открити в погребална яма близо до Сайда в Ливан, са воини, които са загинали в битка през 13-и век. Тайлър-Смит, Хейбър и колегите им са извършили генетичен анализ на костите и са успели да дешифрират ДНК от 9-има кръстоносци. Оказало се, че трима са европейци, четирима - жители на Близкия изток, а двама - със смесен генетичен произход.

Други големи човешки миграции, като тази на предвожданите от Чингис хан монголи в Азия и пристигането на испанските конквистадори в Южна Америка, са довели до значими генетични промени у популациите хора във въпросните региони. Авторите на изследването обаче твърдят, че влиянието на кръстоносците е било с по-краткотраен ефект, тъй като генетичните следи от тях у днешните ливанци са незначителни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Риби сменят пола заради стрес

Новозеландски изследователи предлагат детайлен преглед на молекулярните механизми, които позволяват на някои риби да сменят пола си, предаде АП.

Светлинното замърсяване застрашава Немо

Светлинното замърсяване застрашава възпроизводството на рибата клоун, придобила голяма популярност благодарение на анимацията "Търсенето на Немо", алармират австралийски учени, цитирани от АФП и ДПА.

Пуснаха светофари с лика на Елвис Пресли

Кралят на рокендрола ще регулира движението през кръстовище в германския град Бад Наухайм, след като там беше инсталиран светофар с неговия силует, съобщи ДПА.
Елвис с китара и характерния перчем протяга ръце, когато е червено и ходи спокойно на зелена светлина.
"Това не е само номер. Светофарът кара сърцата на феновете на Елвис да бият по-бързо" - каза кметът Клаус Крес.