0

М исионис край Търговище ще посреща туристи с кръщелня от 4-ти - 5-и век, която ще бъде превърната в истинска атракция.

Мисионис край Търговище ще посреща туристи с кръщелня от 4-ти - 5-и век, която ще бъде превърната в истинска атракция.

Това обясни пред „Монитор“ проф. Николай Овчаров.

Кръщелнята се намира на запад от разкритата през 60-те години от неговия баща - проф. Димитър Овчаров, голяма епископска базилика. В нея са се кръщавали възрастни езичници. Впоследствие обаче помещението е било затворено.

„След приемането на християнството се е наложило да бъдат изградени такива кръщелни. Те са били с дълбоки басейни, където хората са се потапяли до гърдите. Тази година намерихме средства и за туристите ще бъде разкрит целият обект“, поясни проф. Овчаров.

Археолозите ще продължат и с разкопки във вътрешността на Мисионис,

 където ще търсят части от големия град

За новия сезон в античния град са осигурени около 150 000 лева. Миналото лято там се появиха и първите находки - монети, керамика и оръдия на труда. Най-интересната сред тях беше амулет от VІ в., при който монета е превърната в талисман с бронзова верижка. Според археолозите Мисионис, или Северният Перперикон, както го наричат някои, ще се превърне във водещ обект на културно-историческия туризъм в Североизточна България през следващите години.

 На 25 юни пък започват разкопките на Перперикон

 Те ще продължат до средата на септември. Целта е свързването на южния квартал с акропола на светилището.

„Отварят се огромни нови площи, които ще ни покажат цялостно облика на Перперикон. Навлизаме много сериозно в южния квартал, където преди време беше открита най-голямата базилика“, коментира още Овчаров.

За новото археологическо лято в района има осигурени 250 000 лева от община Кърджали. Все още обаче не може да се прогнозира кога ще приключат разкопките в скалния град, за да се открие цялостният му облик. По думите на проф. Овчаров най-вероятно ще са необходими още десетилетия работа. Само монетите, открити до 2015 година в светилището, са 6200.

Само за март тази година от билети и такси приходите на Перперикон са били около шест хиляди лева.

„Надявам се тази година да счупим предишните рекорди и обектът да бъде посетен от 100 - 150 хиляди души“, допълни Овчаров.