Кръщелня от 4-ти - 5-и век става атракция в Мисионис

Кръщелня от 4-ти - 5-и век става атракция в Мисионис

Свързват южния град с акропола на Перперикон

Мисионис край Търговище ще посреща туристи с кръщелня от 4-ти - 5-и век, която ще бъде превърната в истинска атракция.

Това обясни пред „Монитор“ проф. Николай Овчаров.

Кръщелнята се намира на запад от разкритата през 60-те години от неговия баща - проф. Димитър Овчаров, голяма епископска базилика. В нея са се кръщавали възрастни езичници. Впоследствие обаче помещението е било затворено.

„След приемането на християнството се е наложило да бъдат изградени такива кръщелни. Те са били с дълбоки басейни, където хората са се потапяли до гърдите. Тази година намерихме средства и за туристите ще бъде разкрит целият обект“, поясни проф. Овчаров.

Археолозите ще продължат и с разкопки във вътрешността на Мисионис,

 където ще търсят части от големия град

За новия сезон в античния град са осигурени около 150 000 лева. Миналото лято там се появиха и първите находки - монети, керамика и оръдия на труда. Най-интересната сред тях беше амулет от VІ в., при който монета е превърната в талисман с бронзова верижка. Според археолозите Мисионис, или Северният Перперикон, както го наричат някои, ще се превърне във водещ обект на културно-историческия туризъм в Североизточна България през следващите години.

 На 25 юни пък започват разкопките на Перперикон

 Те ще продължат до средата на септември. Целта е свързването на южния квартал с акропола на светилището.

„Отварят се огромни нови площи, които ще ни покажат цялостно облика на Перперикон. Навлизаме много сериозно в южния квартал, където преди време беше открита най-голямата базилика“, коментира още Овчаров.

За новото археологическо лято в района има осигурени 250 000 лева от община Кърджали. Все още обаче не може да се прогнозира кога ще приключат разкопките в скалния град, за да се открие цялостният му облик. По думите на проф. Овчаров най-вероятно ще са необходими още десетилетия работа. Само монетите, открити до 2015 година в светилището, са 6200.

Само за март тази година от билети и такси приходите на Перперикон са били около шест хиляди лева.

„Надявам се тази година да счупим предишните рекорди и обектът да бъде посетен от 100 - 150 хиляди души“, допълни Овчаров.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.