0

Г радският съвет на Рим гласува да преименува една от концертните зали в италианската столица на композитора Енио Мориконе, който почина на 6 юли, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА. Зала "Парко дела музика" занапред ще се нарича "Енио Мориконе".

Градският съвет на Рим гласува да преименува една от концертните зали в италианската столица на композитора Енио Мориконе, който почина на 6 юли, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА. Зала "Парко дела музика" занапред ще се нарича "Енио Мориконе".

Италианският композитор Енио Мориконе, известен с филмова музика, почина в Рим на 91 години. Той е бил хоспитализиран след падане, предизвикало счупване на бедрената кост.
Италианският маестро създава повече от 500 композиции за киното. Сред найзапомнящите са от филма "Добрият, лошият и злият" и "Имало едно време на Запад" и "Ново кино Парадизо".


През 2016 г. той печели "Оскар" за оригинална музика за филма "Омразната осморка" на Куентин Тарантино. Преди това е номиниран пет пъти. През 2007 г. Мориконе получи почетна награда "Оскар" за цялостната си кариера. Лауреат е също на награди "Златен глобус", "Грами", БАФТА.
Енио Мориконе създава също музика за телевизионни програми, оркестри, пише популярни песни. Слава обаче му носи работата с приятеля му Серджо Леоне, който го ангажира за своите спагети уестърни, сред които е "Доларовата трилогия" - "Една шепа долари", "За няколко долара повече", "Добрият, лошият и злият".
Мориконе използва неконвенционални инструменти, като еврейска арфа, подсилена хармоника, тромпети мариачи, окарина. Музиката му е съпътствана с реални звуци като подсвиркване, плющене на камшици, изстрели, рев на диви животни, например койоти.