Кръчмите и хотелите с етикет за качество

Кръчмите и хотелите с етикет за качество

Законовите промени предвиждат още отличените с него ще бъдат проверявани ежегодно

Кръчмите, хотелите и другите туристически обекти ще могат да имат сертификат „Етикет за качество“, който да бъде издаван на тригодишен период и ще се връчва от министъра на туризма и ще бъде доброволен. Това е записано в подложените на обществено обсъждане вече месец промени в Закона за туризма.

Сертификатът ще е допълнителна гаранция за качество на услугите в категоризираните и сертифицираните туристически обекти, както и за услугите, предоставяни от страна на туроператори и туристически агенти, пише в текста на предложените промени. Сертификатът ще бъде със срок на валидност 3 години от датата на връчването му. Отличените с етикета за качество ще бъдат проверявани ежегодно от комисия, определена от министъра на туризма, и при установени нарушения издаденият „Етикет за качество“ ще се обезсилва. Критериите, условията и редът за издаване на доброволния сертификат, както и предимствата за туроператорите/туристическите агенти и за туристическите обекти, сертифицирани с етикет за качество, ще бъдат установени в наредба, издадена от министъра на туризма.

Със законопроекта се уреждат правила за вписване на ски училищата в Националния туристически регистър. Детайлно е разписано кои са лицата, които могат да извършват дейност като ски училище, както и необходимите документи за стартиране на процедура по сертифициране. Режимът по сертифициране е с облекчени условия, като е предвидено заявление-декларацията да се разглежда от определени от министъра на туризма длъжностни лица, които с мотивирано предложение да предлагат откриване на процедурата по сертифициране на ски училището, в случаите когато документите отговарят на изискванията. След откриване на процедурата комисия ще прави проверка на място, в която се включват и представители на Министерството на образованието и науката и на Министерството на младежта и спорта. С промените се регламентират общите изисквания за вписването им и сертифицирането на училищата. Те са общо 4, като сред тях са наличието на персонал с изискуемата професионална и езикова квалификация и осигурени подходящи оборудване и условия за обучение по снежни спортове съгласно изискванията на наредбата.

С промените се предвижда още регламентиране на статута на националните курорти, и се разширява и детайлизира правната уредба по отношение на приложимите критерии и изискванията към дейността им. В редакцията на закона, с допълнение в дефиницията се допуска освен селищните образувания с национално значение, и други курорти от национално значение, определени за такива по реда на Закона за здравето, да бъдат обявени за национални курорти. По отношение на лицата, които ще извършват дейност в местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения на територията на националните курорти, е регламентирана насърчителна мярка да получават административни услуги по ЗТ в срокове, по-кратки с една втора от предвидените. Освен това правителството ще приема наредба за националните курорти по предложение на министъра на туризма.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.