Крупно, по-крупно… Медиапул

Крупно, по-крупно… Медиапул

Три дни отне стиковането на опорките срещу Делян Пеевски

Три дни. Толкова време отне на журналистите от Медиапул и техните верни помощници – специалистите по всичко, за да се изкажат и за дарителската кампания във връзка с коронавируса. Яко наговаряне трябва да е паднало за уеднаквяване на тезите около единствената опорна точка: „Бой по Пеевски”. В крайна сметка са измъдрили поредната гнусна манипулация.

Този път Пеевски го няма в заглавието, но цялата дописка се върти около него. Не стига, че е „най-крупният дарител до момента”, ами на всичкото отгоре бил споменат от началника на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Ужас!

„Разбира се, той (б.а. – ген. Мутафчийски) не може да изчита всяка една компания или човек, които са направили дарение в конкретен ден, защото те са десетки. Много хора в социалните медии обаче обърнаха внимание, че щабът не обяви поименно нито едно от останалите крупни дарения на големи търговски вериги, телекоми, банки, редица частни фирми, неправителствени организации, публични лица и други политици”, замазва положението авторката на публикацията. Твърде нескопосано, защото точно в медиите на Пеевски постоянно се изброяват имената на всички по-големи дарители. В което няма нищо лошо, прави се в цял свят.

И тук идва най-интересната част – мненията на специалистите по всичко. Първо е дадена думата на „анализатора Илиян Василев, който е бивш посланик на България в Русия, а днес има собствен консултантски бизнес и ръководи организацията Анализи и алтернативи”. Боже, каква визитка само има този човек! И каква експертиза! Вижте сами.

„Абсурд беше Мутафчийски да обяви само дарението на Пеевски, защото той друг такъв пример не е давал. 300 хиляди лева дадоха и други дарители, а Мутафчийски не ги обяви. Работил съм дълго време в благотворителни кампании, принцип на даренията е, че истинските дарители винаги предпочитат да останат анонимни и това е част от етиката на дарителската кампания, в която е важно какво допринасяш, а не някой да ти спомене името”, коментира Василев пред Медиапул.

Голям абсурд, голямо нещо, г-н анализаторе Василев. Само дето не разбрахме каква точно е вашата етика – да обявяваме ли имената на „крупните” дарители или не? И ако ще ги обявяваме, в какъв ред да става това? Сигурно във всякакъв, стига Пеевски да не е в списъка.

Всъщност следващият анализатор и гост на Медиапул дава отговор на този въпрос. Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията смята, че „липсата на ясни правила за обявяване на даренията и по какъв начин са били използвани, в комбинация с отмяната на правилата за обществените поръчки, отваря вратата на огромни злоупотреби. А това, че щабът за борба с епидемията откроява пред публиката един свой дарител, но не и останалите, показва проблем”.

Разбрахте ли нещо? Не? О, почакайте, има още. „Извънредно положение или не, моралните кодекси не са ясни. Това плаши най-много, включително вероятността да се злоупотреби, включително с дарения. Може да нямаме съмнения, че при екстреното състояние на нещата ще има злоупотреби навсякъде по света”, казва в заключение изследователят на демокрацията Руслан Стефанов. После превръща моралните кодекси в морален компас, дрънка за бюджета, обществените поръчки, ДДС и накрая пак завършва с Пеевски, разбира се.

Чудя се, какво ли щяха да пишат колегите от Медиапул, и не само те, ако Делян Пеевски не беше дарил нищо в този тежък момент? Или беше забранил името му да се споменава по този повод, както е правил много пъти досега? Хващам се на бас, че щяха да питат: „Къде е Пеевски? Защо не дарява? Как не го е срам?”. И пак щеше да е споменат на първо място. Този път като „крупен-не-дарител”.

А всичко може да стане още по-крупно, ако в Медиапул просто напишат, че Пеевски е виновен и за коронавируса. Само в това не е бил обвиняван. Но не е късно. Така че дерзайте, колеги! И окрупнявайте неуморно!


 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.