Крум Зарков: Не бива да се жертват правата на хората

Крум Зарков: Не бива да се жертват правата на хората

Не бива да се жертват правата на хората. Това коментира зам.-шефът на ПГ на БСП Крум Зарков пред БТВ. Поводът е внесената жалба в КС от социалистите с 63 подписа в нея срещу поправките в закона за електронните съобщения, с които се дава достъп на МВР до телефоните на граждани под карантина.

„Опасенията ни са, че под благовидния предлог за запазване на общественото здраве и под прикритието на извънредното положение, се внасят текстове, които да важат и след това положение. Те могат потенциално да създадат опасност за проследяване на хората, без да има основания за това“, аргументира Зарков решението на БСП да жали разпоребдите, който по същество бяха направени чрез закона за извънредното положение.

„Тези текстове, разписани в Закона за електронните съобщения, няма да паднат от само себе си с отмяната на извънредното положение – те са направени, за да останат“, обясни Зарков.

По думите му в момента се позволява предоставяне на трафични данни, част от които са локализиране на местоположението чрез мобилния телефон, на органите на МВР след съдебно решение с цел предотвратяване на тежко престъпление. С новата поправка, когато някой е поставен под карантина, МВР ще може директно да поиска тези данни от оператора, без да търси предварителното съдебно решение и едва след това да информира съда за това, което се е случило. Зарков подчерта, че това позволява не само на тези, които са под карантина, но и на т.нар. контактни лица да бъдат проследявани – да бъдат следени техни придвижвания през последните 6 месеца и по този начин техните права да бъдат нарушени.

"Г-жа Корнелия Нинова няма нужда от пиар, има достатъчно поводи да се изказва и да се чува"., отговори пък той на критиките, на управляващите че желанието на Нинова и БСП за излушване на премиера Бойко Борисов е бил само с цел да си направят реклама.

Зарков не отговори на въпрос дали смята, че настоящият лидер на БСП ще бъде преизбран за нов мандат, а заяви, че първо трябва да се види кои ще бъдат кандидатите, да се проведе кампания за нов водач на БСП и по-достойният да спечели. Депутатът от БСП получил на имейла си и писмото от областния председател на БСП - Пловдив Георги Гергов, като не е разбрал повода и точно какво иска Гергов с това писмо.

Вчера имаше индиректна престрелка между вътрешната опзицията в БСП, в лицето на Гергов и ръководството. Пред БТВ Гергов даде да се разбере, че не е съгласен с политиката на Нинова по време на изъвнредното положение и дори похвали кабинета за взетите мерки. В резултат дойде писмо от депутати на БСП от Пловдив, с които те призоваха Гергов да се разгриничи от партията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.