Кризата с COVID-19 показа, че действаме като един отбор

Кризата с COVID-19 показа, че действаме като един отбор

Проучването, което направихме, показва няколко много важни акцента. На първо място, как реагираме в сегашната ситуация като общество. И тук съм категоричен, че го правим като отговорна нация, като един отбор. И това е на всички нива-лекарското съсловие, бизнес, експерти, правителство и национален щаб. 

Действа се с ясното съзнание за опасността и общо взето обществото се съобразява с предприетите мерки. Това на този етап ни помага да имаме една по-добра картина в сравнение с останалите европейски страни. Това е добрана новина.

На второ място обаче, трябва да си дадем ясното съзнание, че ние сме в началото на кризата. Ако мога да направя паралел с футбола, то сме в 15-та минута на мача и засега добре сме си подредили отбора. Вкарали сме гол едва ли не още от съблекалнята, но от тук насетне, ни очаква много тежка и продължителна битка с един сериозен противник. Опасностите са две според мен. Едната е да решим, че сме много добри и да подценим ситуацията, а другата е неяснотата от икономическите мерки и последиците от кризата в този аспект. Тук виждаме една много тежка картина. Изследването ни показа, че 8% от хората вече са безработни, а 22% заявяват, че най-вероятно скоро ще са без работа. Тук също ни очаква тежка битка. Слава Богу, тук имаме примера на Германия, която през 2008-2009 година успя да подходи по един по-различен начин и се справи с кризата. Тя се възстанови по-добре от останалите страни. Засега ние не сме наясно какъв ще е ефектът от предприетите мерки. Така че ситуацията е много сложна и тук можем да разграничим ролята на отделните личности, които проявиха съпричастност и се включиха да помагат. Тук става дума не само за личности от политиката, но и в бизнеса и спорта. В това отношение проучването ни отчита една тенденция, която заслужава внимание. Знаете, че обикновено към богатите и преуспелите хора има едно негативно отношение от страна на обществото. В момента се наблюдава обратното. Може би едни от най-успелите ни личности-Делян Пеевски и Кирил Домусчиев имат изключително одобрение от хората. Това показва, че обществото забелязва и оценява това, което правят. Тук не мога да не спомена и Кубрат Пулев, който заяви, че ще дари половината от хонорара на живота си. Важно е обаче да спазваме мерките, които бяха предприети от правителството и щаба. Според мен апелът, който отправиха лекарите на болниците у нас, ще бъде чут от обществото. Надявам се да е така. По мои наблюдения по-скоро младите хора не спазват стриктно правилата и това е очаквано. Няма как да затвориш един тийнейджър вкъщи. Иначе масово забраните се спазват, хората са с маски и дори в магазини са на необходимата дистанция. Всичко това показа, че сме дисциплинирани като нация. Положителното е, че има интензивен диалог между правителството, щаба и обществото. Така че хората са ангажирани. Едва около 3% заявиха, че не спазват мерките и не ги интересува. Това е малка част, но за съжаление, тя е опасна.

Другият важен акцент, който изследването ни отчете, е изключително високият рейтинг на ген. Мутафчийски. Общо през последните 30 години у нас само президентите са имали такова голямо одобрение от обществото, също така и Симеон Сакскобургготски. Но тук трябва да уточним, че рейтингът на ген. Мутафчийски не е чисто политически. В момента нацията ни е обединена, не играем на управляващи и опозиция, а като един отбор. Това е безпрецедентна ситуация, за последните години не бих могъл да кажа, че сме регистрирали подобна тенденция. В случая ген. Мутафчийски е на точното място в това време и изпълнява добре ролята си. Не мога да кажа дали това ще се прехвърли в негов политически рейтинг, ако реши да влиза в политиката. Този трансфер не е сигурен, става дума за различни неща. Колкото до президента Радев, ниското одобрение към него се дължи точно на това, че не се включи в отбора. Държеше се опозиционно и изгради впечатление в хората, че не е един от тях. Той разчете погрешно нещата.

 

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.