Критиците на Пеевски – на другия бряг на истината
2

Критиците на Пеевски – на другия бряг на истината

„Едно не разбирам: Що куцо и сакато си мисли че има право да избира Главен прокурор? Това по наследство ли се предава, някаква генетична деформация ли е, или единствено разни грантажии имат такива заложби?“. Този коментар във форума на едно от изданията на олигарха Иво Прокопиев казва, ако не всичко, то много.

Коментарът е под текст, озаглавен „Някои наблюдения по процедурата за главен прокурор“. Автор е изгряващата звезда на Института за пазарна икономика Иван Брегов. Псевдоспециалист, който отчита активност, наблюдавайки всички процеси у нас, но с една-едничка цел – да „открие“ някъде депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски. Който търси, намира. А който не намира, си измисля. Така е в случая с наблюдателя на другия бряг на истината. Не знаем какъв му е проблема с Пеевски, но това състояние си има обяснение. Научно, не лаладжийско като неговите наблюдения“, представени под формата на коментари, писани специално за медиите бухалки от кръга „Капитал“.

„Просто Бойко Борисов и Делян Пеевски създадоха, всеки на своите министри, тоталния комфорт да не чуват конкретни проблематични въпроси“, вкарва ни в клин, ни в ръкав Брегов в коментара си за избора на главен прокурор. От думите на анализатора блика тревожност. Търсим причината за това разстройство и я откриваме: „Обсесивно-компулсивното разстройство, също ананкастно разстройство е разстройство, свързано с тревожността, характеризирано от недоброволни натрапчиви мисли. Когато страдащият започне да приема тези натрапчиви мисли, тогава започва да развива тревожност, основана на страха, че нещо лошо ще се случи. Страдащият чувства, че принудително трябва да извършва ирационални, отнемащи време действия, за да отстрани тревожността“. Лошото е, че нежният и раним Брегов не лекува обсесията си, а я пренася на другия бряг - в сайта на медията бухалка, с ясно определена цел – да злослови за Пеевски. А тотален комфорт е това, което се случва нататък. За редакторите в сайтчето на Иво Прокопиев е ясно, че този псевдоанализ издиша, даже придържайки се стриктно към общите опорни точки. Те обаче припознават човека на другия бряг на истината като един от тях, затова копират текста от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика мигновено.

Размислите на Брегов са любопитни, защото той очевидно е наблюдавал нечие друго изслушване. Спокойствието на Гешев го е поизнервило и с нескрита агресия авторът се упражнява в състезание сам със себе си – как да го дискредитира, след като няма за какво да се хване. А като не намира доводи и аргументи, с които да се обоснове измисления си проблем, анализаторът по навик вмъква името на Пеевски. Защото това върви пред определена аудитория.

Да се чуди човек как и защо този „анализатор“ е формирал убежденията си по конкретни опорки. Факт е, че презумпцията за невиновност му е също толкова чужда, колкото и на лицата от кръга „Капитал“. Като обигран популист, авторът не се срамува от подкрепата на медиите бухалки. Кой на кого е предал обсесиите си, е предмет на отделен анализ. Засега констатацията е само една – критиците на Пеевски са на другия бряг на истината. Седят си там, ръкомахат и крещят, за да ги чуят всички. А думите им се пукат като водни мехурчета.

Видимо пристрастен анализатор, който използва изрази като „неудобните въпроси на малцинствено смелите Лозан Панов, Атанаска Дишева и Олга Керелска“, Брегов прокара „добра и отчетлива разделителна линия, като сам показа, че възнамерява крайно да застане на едната страна“. Пазарна икономика, какво да се прави.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.