Критично ниски нива на реките в цялата страна

Критично ниски нива на реките в цялата страна

От близо 3 месеца има много ниски води в източната част от страната, предимно в Черноморския воден басейн. Част от тези реки са пресъхнали или са пред пресъхване. Това заяви инж. Валерия Йорданова от секцията за хидрологични прогнози към Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) в ефира на Нова телевизия.

  • Нови Искър:

При Нови Искър в момента текат около 5 000 литра в секунда, което е под абсолютния измерен минимум. Това се забелязва ясно по маркера на моста в село Зверино.

  • Петренски дол край село Губислав:

Притокът е на критичния минимум. „Досега нивото не е падало толкова ниско. Почти бе стигнал до пресъхване”, коментира Борис Кръстев, който живее в село Зверино.

  • Южна и Северна България:

Водата в реките Вит, Осъм и Росица (Северна България) бележи отток около най-ниските измервани стойности. Под средните нива е и оттокът на по-големите реки в Южна България като най-критична е ситуацията в Черноморския водосборен басейн. Ропотамо тече с 60 литра в секунда, Провадийска река  - с 30 литра в секунда, а Луда Камчия с едва 6 литра в секунда. Река Факийска край село Зидарово е пресъхнала.

  • Язовир „Копринка”:

Водата във водоема е под 12%, а 5 от притоците са пресъхнали. "Водата е падала и преди. Но най-страшното е, че тази година притоците към язовира, които са 6 на брой, пресъхнаха.”, заяви водолазният инструктор Кольо Радуков.

"Още миналата, а и тази година, оттокът в реките е по-нисък спрямо предходните и в сравнение със средно многогодишните стойности. За 2019 година например стойностите са с около 30 процента по-ниски спрямо 30-годишните периоди, които използваме за сравнение”, обяснява инж. Йорданова.

Като най-вероятна причина за пресъхването на реките са посочени изсичането на горите и използването на вода за електропроизводство.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.