0

Д а опакова Триумфалната арка в Париж с 25 хиляди квадратни метра сребристо синя рециклируема полипропиленова материя – това ще предприеме в следващия си проект прочутият артист с български корени Христо Явашев, по-известен по света като Кристо.

Да опакова Триумфалната арка в Париж с 25 хиляди квадратни метра сребристо синя рециклируема полипропиленова материя – това ще предприеме в следващия си проект прочутият артист с български корени Христо Явашев, по-известен по света като Кристо.

Творецът потвърди в сряда, че е


получил одобрението на френското правителство


за инсталацията си, която ще продължи между 6 и 19 април 2020 г. За нея той черпи вдъхновение от съвместната си работа със своята съпруга – покойната вече Жан-Клод. „Тя винаги беше близо до мен през целия ми живот. Разбира се, има някаква ирония и тъга от факта, че вече я няма, но съм развълнуван да продължа с живота и творчеството си“, обясни Явашев в телефонно интервю пред The New York Times.

Въпреки че получава зелена светлина и от френския център за национални паметници, Кристо е категоричен, че няма да получи публични средства за реализирането му.


Финансирането за опаковането на Триумфалната арка


авторът ще си подсигури като продаде негови предварителни проучвания, рисунки и модели за проекта.

Макар че идеята за проекта се заражда още по времето, в което живее близо до монумента (1958-1964 г.), когато прави и предварителни проучвания, самото планиране за опаковането започва едва миналата година. Ето защо той отбелязва, че одобрението от страна на френските власти е дошло изключително бързо. За сравнение, бюрокрацията и развитието за Опакованият Райхстаг му отнема близо 20 години.

Инсталацията му в Париж пък ще съвпадне с изложба за ранното му творчество с Жан-Клод в Центъра за изкуство и култура „Жорж Помпиду“. Тя е планирана за периода от 18 март до 15 юни догодина и ще се фокусира върху рисунките и документацията, свързани с проекта Опакованият Пон Ньоф в Париж.