Кристалина Георгиева: Икономиката на България ще се свие с 4% през 2020 г. (ОБНОВЕНА)
4

Кристалина Георгиева: Икономиката на България ще се свие с 4% през 2020 г. (ОБНОВЕНА)

Може да се наложи да се направят повече мерки, каза шефът на МВФ

Икономиката на България ще се свие с 4% през 2020 г., година по-късно растежът ще бъде 6 на сто, това каза на брифинг за български медии председателят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Шефът на МВФ поздрави българското правителство за бързата реакция и предприетите мерки за справяне с кризата.

"Доброто управление на публични финанси в страната създава фискално пространство за предприемане на така необходимите действия за защита на здравето на хората и свеждане на икономическите щети до минимум, посредством запазване на работните места и подкрепа за работещите и компаниите. Осигуряването на адекватна ликвидност в банковата система ще повиши устойчивостта на финансовата система и допълнително ще намали средносрочните последици от кризата вследствие на COVID-19", коментира Георгиева предприетото от българското правителство и БНБ.

"До момента нашата страна е пощадена от най-тежките последствия на здравната криза. България понася сериозни поражения от икономическите последици от епидемията. Икономиките в целия Европейски съюз, тоест голяма част от търговските партньори на България, драстично забавят ход, и веригите за доставки, в които страната ни участва, може да бъдат прекъснати. Това показва, че кризата е глобална и засяга всички. Може да се наложи да се направи и повече, не се колебайте, взимайте тези мерки навреме”, каза Георгиева.

Прогнозите на МВФ сочат, че сме на прага на най-големия икономически срив от времето на Голямата депресия от 30-те годнини на миналия век насам. "Кризата е безпрецедентна, непреживявана досега от човечеството", коментира Георгиева характера на кризата. 

Към момента МВФ разполага с 1 трилион долара, което е 4 пъти повече спрямо средствата преди голямата финансова криза през 2008 г. „Имаме финансов ресурс, който е достатъчно мощен”, увери Георгиева. Към момента 103 държави са се обърнали за помощ от фонда, като 21 от получените искания са одобрени в рекордно кратък срок. Достъпът до инструментите за извънредно финансиране е удвоен, което ще позволи на МВФ да отговори на очакваното търсене на финансиране в размер на приблизително 100 млрд. долара. 

България не се е обръщала към МВФ с искане, но има достъп кредитната линия на фонда без условия, коментира Георгиева дали държавата ни може да се възползва от финансова подкрепа. Миналата седмица МВФ одобри създаването на нов заемен инструмент - кредитна линия за предоставяне на краткосрочна ликвидност за страни
със стабилни икономически показатели, които се нуждаят от умерена подкрепа за своите платежни баланси. Те ще имат достъп до не повече от 145% от своята квота в МВФ.

"Бих искала да използвам тази възможност и най-искрено да поздравя българските лекари, медицински сестри и всички останали, които са на първа линия в борбата с вируса в България, а и навсякъде по света за това, че рискуват живота си, за да защитят всички нас" - с тези думи Георгиева се обърна към всички на първа линия. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.