Крисимир Дачев: Държавата трябва да дава само на добрите данъкоплатци

Крисимир Дачев: Държавата трябва да дава само на добрите данъкоплатци

Необходима е солидарност в обществото, но самоосигуряващите плащат само за пенсия, а за безработица не внасят. Огромен брой хора не внасят във фонда за безработица, само около един милион души работещи внасят, а всички искат да вземат от него. Държавата трябва да се фокусира и да дава помощи на хората, които са добри данъкоплатци. Това коментира предприемачът и член на УС на БТПП Красимир Дачев по темата как и дали трябва да се подпомагат самоосигуряващите се.

Дали бизнесът ще се възползва от мерките е показало и проучване на БТПП, според което 95 на сто от фирмите подкрепят правителството. „Проблемът дойде, когато започнаха да се правят детайлите как да се кандидатства за помощ и се установи, че трябва да плащаме за неработене, а никой работодател не е свикнал да плаща за някой, който не работи. Това е връщане назад към социализма“, коментира Дачев.

Припомняме, че по време на вчерашните дебати по актуализацията на бюджета БСП предложи всички самоосигуряващи се да получат по една минимална работна заплата. Предложението не беше прието от депутатите, а финансовият министър Владислав Горанов коментира, че дебатът по темата за подпомагането им трябва да продължи след като им сенаправи оценка на материалното им състояние.

Дачев смята, че ситуацията се преекспонира и след месец „когато свърши извънредното положение няма да може да влезете в кръчма, барче или дискотека, а по хотелите няма да има места. Тези, които сега ще получат средства, ще ги намерите в кръчмите“, смята предприемачът. За оптимистичните настроения в икономиката се вижда от положителните американски фючърси, а европейският пазар се събужда. Това показва, че много бързо ще излезем от кризата.  

"Най-бързо ще се възстановят туризмът, хотелиерството и ресторантьорството. Не е станала драма, трябва да мислим малко по-позитивно. Дали бавно или бързо, всички трябва да се разболеем. Не трябва да сме толкова черногледи, неслучайно държавата ни е давана за пример от всички'', посочи още Дачев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.