Криптовалутата на Facebook, наречена Libra, бе лишена от подкрепата на PayPal, предават от сайта The Verge.

Очаква се Libra да бъде пусната следващата година като за целта през юни 2019 г. бе създадена неправителствената организация (НПО) „Libra Association“. В нея членуват близо 30 криптофирми, НПО-та, технологични компании и други. PayPal обаче реши да се отдръпне като не даде конкретна причина за решението си. Според изявление, изпратено до The Verge, за момента компанията е напуснала и ще се фокусира върху бизнес приоритетите си и основната си задача да предостави финансови услуги като демократизира достъпа до тях. „Продължаваме да подкрепяме стремежите на Libra и оставаме отворени да продължим диалози за съвместна работа вбъдеще“, пишат от PayPal, цитирани от сайта. Според американския гигант, Facebook е дългогодишен негов стратегически партньор и ще продължи да му помага в бъдещи проекти.

Публикация на The Financial Times, публикувана преди дни, обаче показва, че PayPal е започнала да се отдръпва от социалната мрежа, още когато е имало засилен контрол от страна на регулаторните органи. Според изданието една от основните причини за взетото решение може да са негативните отзиви за Libra, които Facebook игнорира. Друго притеснение е това как платформата ще се справи с прането на пари. Шефът по комуникации в „Libra Asossiation“ Данте Диспарте коментира пред The Verge, че създаването на платежна мрежа като Libra не е лесен път за извървяване. „Наясно сме, че промяната е трудно нещо, както и с това, че всяка компания, тръгнала по този път, ще трябва сама за себе си да прецени какви са рисковете и ползите за осъществяването на обещаната от Libra промяна“, каза още Диспарте.

Според „The Wall Street Journal“ е възможно mastercard и Visa също да се оттеглят, заедно с платформата за дигитални разплащания Stripe. Причина за това са сходни притеснения за пране на пари. Очаква се първата среща на Съвета на „Libra Asossiation“ да се състои след по-малко от 10 дни в Женева, Швейцария, където е и главният офис на НПО-то.

Междувременно стана ясно, че финансовите министри на Европейски съюз (ЕС) ще заявят пред колегите си от Г-20 на срещата по-късно този месец, че е необходим глобален регулаторен отговор на виртуалните валути от типа на Libra, предават от БТА. Министрите ще призоват партньорите си от Г-20 да реформират облагането с данъци на дигиталните компании през 2020 г. и да вземат мерки срещу напрежението в търговията, което излага на опасност световния растеж, се посочва в документа.
Финансовите министри и централните банкери на ЕС ще се срещнат с колегите си от Г-20 на 17 и 18 октомври във Вашингтон.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Наредбата за касовите апарати се отлага с 6 месеца

Аргументите на бизнеса за удължаването на срока за влизане в сила на измененията в Наредба Н-18 по отношение на специализираните софтуери за управление на продажбите са чути, съобразявам се и с днешното разпореждане на министър-председателя, затова решението от работната среща е да отложим срока с 6 месеца, считано след 31 януари. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от ведомството.

Банките: Делът на необслужваните кредити още е висок

Делът на необслужваните кредити още е висок, но се понижава бързо и е вече малко над 7%. Средата на ниски и отрицателни лихвени проценти ще продължи да има отражение върху цената на финансиране, нивата на нетния лихвен доход и лихвените маржове на банките. Това коментира Петър Андронов, председател на Асоциацията на българските банки в тримесечния бюлетин на организацията.

До края на месеца може да се променя вида на осигуряването

До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Национална агенция за приходите. Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии на държавното обществено осигуряване (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”.