Крие ли риск боледуването от COVID-19 за хората, живеещи със СПИН?
2

Крие ли риск боледуването от COVID-19 за хората, живеещи със СПИН?

Крие ли риск боледуването от COVID-19 за хората, живеещи със СПИН? Отговорът дадоха от министерството на здравеопазването във фейсбук страницата си, напомняйки, че тази седмица  на 1 декември отбелязахме Световния ден за борба срещу СПИН. От ведомството са се допитали допроф. Мария Николова - председател на Консултативния съвет по ХИВ/СПИН и сексуално предавани инфекции, ръководител на Националната референтна лаборатория по имунология и отдел „Имунология“ към Националния център по заразни и паразитни болести.

Проф. Николова обяснява, че добрата новина за хората с ХИВ, които приемат антиретровирусна терапия( АРТ), изглежда не боледуват по-често, нито пък – по-тежко от новата инфекция в сравнение с общата популация. Това показват литературните и нашите собствени данни. Нещо повече – прекараната инфекция не се отразява значимо на имунното възстановяване, когато ХИВ вирусният товар е добре контролиран от АРТ.
"Има едно „но“ – ХИВ-положителните лица имат склонност да боледуват по-продължително време, при което нараства рискът от възникване на мутации в инфектиращия вирусен щам" пише още ученият. Тя допълва,  че пациентите с ХИВ отговарят много добре на имунизация с регистрираните ваксини и развиват адекватен антитялов и клетъчен отговор. Това превръща ваксинирането им в приоритетна задача.

Вирусът се намира в най-висока концентрация в кръвта, семенната течност, влагалищния секрет и майчиното мляко. Съответно, рискът от заразяване е най-висок при: незащитен анален или вагинален секс;използване на общи игли и спринцовки за инжекционни наркотици;татуиране, пиърсинг и други подобни процедури, извършени с нестерилни инструменти;бременност, раждане и кърмене от HIV-позитивна майка, която не се лекува;нараняване по време на работа на здравни работници със замърсени игли или режещи инструменти.
Въпреки че никой не е застрахован, високият риск от заразяване е свързан с определен начин на живот и поведенчески навици, напомня проф. Николова. Високорискови групи по отношение на ХИВ-инфекцията са: мъже или транссексуални лица, които правят секс с мъже; употребяващите инжекционни наркотици;
лицата, които често сменят партньорите си и практикуват незащитен секс, особено с лица от страни с висока честота на инфекцията (субекваториална Африка, Карибски басейн, Тайланд, Камбоджа, Бирма); лица с други полово-предавани инфекции, които увеличават риска от заразяване и предаване на ХИВ инфекцията.
Тя определя още като рискови  и лицата, лишени временно от свобода; предлагащите сексуални услуги и техните клиенти; маргинализираните етнически общности; лицата, търсещи международна закрила, мигрантите; мобилното население; младите хора.
"Важно е да се знае, че прегръдките, целувките, докосването, споделянето на храна и прибори за хранене, битовите и професионални контакти няма да ви заразят с вируса. ХИВ е много неустойчив във външната среда и чувствителен към обикновена дезинфекция", успокоява проф. Николова. Учения дава и съвети как да се предпазят хората. "Няма нищо по-елементарно от това да се ползва презерватив, когато не познаваме достатъчно добре партньора/партньорите си и да избягваме употреба на наркотици, дори и да не са инжекционни", обяснява ученият и напомня при съмненени е за наличието на зараз а да сеобърнат хората към  личния си лекар, който ще направи ориентировъчен бърз тест и ще ви насочи към специалист по инфекциозни болести или имунолог. Бързи тестове се предлагат и в лабораториите на РЗИ. Диагнозата никога не се базира на резултата от бързия тест. Извършват се потвърдителни изследвания с по-сложни методи. Окончателната диагноза се поставя в Референтната лаборатория по ХИВ на Националния център по заразни и паразитни болести.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.