КРИБ: Държавата трябва да плаща и 60 на сто от осигуровките

КРИБ: Държавата трябва да плаща и 60 на сто от осигуровките

Промените в Закона за извънредното положение ще спасят малкия, а не едрия бизнес

Дребният бизнес - хотелите, търговията,  имат нужда от подпомагане на 60 освен на заплатите, но и на осигуровките. По този начин ще спасим не едрия бизнес, който може да тегли кредит, а малките предприятия. Те са много и за това би било редно, коментира зам.-председателят на КРИБ Николай Вълканов приетата мярка за подкрепа на заетостта „60 на 40“ за фирмите.

"Още малко трябва. Правителството взе много добри мерки. Предложението 80:20 не е толкова важно, важно е това за осигуровките. Човек, който не работи и няма приходи, няма откъде да вземе 40% или 20%, трябва да вземе кредит, а те не смеят. Това е едното. Другото, което  държа да изясним, със Законът, който даде възможност да се разсрочат или да не се плащат задължения, настъпва големи задължения между фирмите, което не е добре. За фирмите този закон трябва да бъде поправен", категоричен е Вълканов.

Той обясни, че компаниите в минната индустрия нямат намерение нито да съкращават работници, нито да намаляват заплати. Той призова фирмите, които не могат да заплащат пълните заплати, да ги намалят, но да не съкращават работниците си.

"Минната индустрия е изключително сериозна в България. Тя формира около 5-6% от БВП на страната. Над 25 000 са работниците у нас. Няма да съкратим нито един. Цените на металите обаче са много ниски в момента. Правим нещо изключително важно - когато цените са добри, инвестираме много, без да увеличаваме работната ръка, увеличаваме производството. За това днес издържаме", каза още Вълканов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.