"Кремиковци" продължава да играе ролята на вечната дойна крава в България. Вярно, комбинатът от доста години вече не е изцяло държавен, но на практика продължава да източва хазната.


Кога милиардерите от фамилията Митал ще си платят дълговете за газ, електричество и транспорт на държавните фирми - монополисти? Всеки друг ползвател на горива и електричество у нас отдавна да е останал без тези блага на цивилизацията, ако си позволеше номерата на "Кремиковци". За комбината обаче правилата на пазарната икономика не важат.
На димящото чудовище, тровещо София вече почти половин век, още от зората на демокрацията му тръгна на източване. Първо му скочи "Мултигруп", като му приложи схемата с доставки на скъпи суровини и изкупуване на готовата продукция за дребни стотинки. Пак в онези години от видна медийна звезда и съпругът й бъдещ банкер източиха от комбината милиони, като му рекламираха продукцията, без да има абсолютна нужда от това. Последва типично нашенска приватизация за един пробит долар и ново обезкостяване.
През цялото време след приватизацията комбинатът си остана галеното дете на хазната и си ползваше на воля газ, ток, а БДЖ-то търпеше огромни загуби да му превозва рудата и железата.
Големи надежди за възраждане се появиха, когато от фамилията Митал купи комбината. Преди сделката се чуха големи обещания, как ще го превърнат в модерна фирма, отговаряща на екологичните изисквания. За пореден път ангажиментите в приватизационните договор не бяха спазени. "Кремиковци" продължи да бълва пушеци над Софийското поле и никой в държавата не може да спре този идиотизъм. На всичкото отгоре индиецът взе да третира работещите в комбината като бели роби и да им плаща, когато му скимне. Големият металургичен магнат не си дава труда да дава пари дори за работно облекло или елементарни инструменти, нужни за производството. Според работници от "Кремиковци" сега там всичко се крепи на магия. За това периодично хората правят стачки и дори заплашиха с блокада на пътищата.
И на малките деца стана ясно, че индусът също източва комбинатът по различни схеми със свързани фирми, но както се казва не е луд тоя дето яде зелника. Едва ли Митал би си позволил подобни номера в някоя развита западна държава. Там отдавна щеше да е платил доста яки глоби. У нас обаче всичко е възможно. Индиецът, в комбина с някои нашенци, дори докара работата до там шампионът на страната ЦСКА да бъде заплашен от изпадане от "А" група. Уж милиардер от световна величина, пък няма няколко милиона да издържа футболен клуб.
В момента на хоризонта се появи друг спасител - украинецът Жеваго. Според последните информации неговите фирми вече са започнали да снабдяват "Кремиковци" със суровини. Синдикатите в комбината открито искат индиецът да предаде собствеността на украинския магнат. Дали обаче това ще стане още не е ясно. Не е ясно и доколко бившият съветски гражданин не е поредният, който идва отдалече, за малко и цели ново източване на комбината. Какво ли остана обаче там за крадене?

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Как Калин Калпакчиев качи в една лодка Доковска и Филчев*

В изминалите дни обществото бе залято с крясъци за независимостта на съда и сигурността на отделни негови представители. Напълно неоправдано и същевременно очаквано, с оглед стореното от състав на Апелативен съд - София. Активирани бяха всички ресурси на мрежата от зависимости, оплела в себе си ключови съдилища, икономически и политически структури, медии и адвокатура, за да бранят двама от магистратите, освободили предсрочно убиеца Джок Полфрийман. Макар същите двама съдии да сме свикнали да виждаме да атакуват, маркират и назидават. Днес те са "жертви", защото така им е удобно и се крият. Вече две седмици отказват да дадат обяснение за решението си – имало мотиви, които Лозан Панов публикувал дори на сайта на Върховния касационен съд, сякаш това не е официалната страница в интернет на най-висшата съдебна инстанция, а грантово финансиран блог на грантови съдии.

Грешната кукувица и платената човечност

Кoгaтo Бoг cъздaл Зeмятa и я зaceлил cъc звeрoвe и птици, нaпрaвил тaкa, чe oт вceки вид имaлo пo двoйкa. Пo тoвa врeмe и кукувицaтa cи имaлa мъж, нo тoй нe й дoпaдaл ocoбeнo и тя взeлa дa ce зaглeждa пo чуждитe.

Как Христо Иванов обедини прокуратурата

Протестите, организирани от Христо Иванов, вместо да постигнат желания ефект за всеобща гражданска мобилизация, разкриха плашеща мрежа от зависимости. На първо място, те показаха, че съществува професия "протестър", пише "Правен свят"