Крави на лизинг – хит в Нова Зеландия

Крави на лизинг – хит в Нова Зеландия

Новозеландската агрофинансираща компания StockCo Capital ще инвестира 1 млрд. долара в лизинга на крави. Макар и непозната за България, тази форма на придобиване на животни бързо набира  популярност.

Основната цел на инвестицията е млекопроизводителите да си осигурят капитал. Според компанията добитъкът трябва  да бъде изкупен обратно от животновъдите на пазарни цени, след което да бъдат отдадени „под наем” на бившия си собственик, пише stuff.co.nz, предаде farmer.pl. 

Представителите на бранша в страната са изправени пред все по-сериозни затруднения при намирането на капитал за развитие на бизнеса, тъй като банките често отказват да ги кредитират, а ограниченията върху чуждестранните инвестиции допълнително изострят тяхната предпазливост.

Според главния изпълнителен директор на компанията Уил Първис „млечно стадо с 400 крави в Нова Зеландия ще освободи капитал от 625 000 долара чрез лизингови услуги”. Въпросната сума може да се използва за закупуване на земя, инвестиране в инфраструктура, а също и за други дейности, свързани с разширяването или преструктурирането на финансите.

Услугата може да се приеме като алтернатива на традиционните банкови заеми като от нея могат да се възпозват само  производители  в добро финансово състояние, които обаче изпитват трудност да си намерят „свеж” капитал. От компанията са категорични, че цената на закупения от животновъдите добитък трябва да бъде в съответствие с тази на пазара, а телетата, родени по време на лизинг, ще принадлежат на фермера.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.