Както и да го мислим, кравата Пенка е герой. Тя избра свободата на духа, стремежът към опознаване на новото и силата на неудържимия порив. Не случайно тя стана символ, обсеби вниманието на Европа и най-малкото пробуди съчувствие и симпатия. За нея бяха събрани 9000 подписа в петиция. Заради преминаването й в Сърбия обаче, сега искат да отнемат живота й. Нека загърбим документите и чиновническото бездушие и да дарим безметежно бъдеще на Пенка. Защото тя като нищо ще се превърне в първия мъченик на обединена Европа. Тя не е направила нищо повече от това да се придвижва свободно – нещо залегнало в принципите на ЕС. И в този смисъл няма никакво основание да заплаща това с живота си. Големият прусашки военен теоретик Карл фон Клаузевиц е казал, че ние разглеждаме като свой принос в историята не толкова онова, което мислим, а по-скоро това как мислим. Затова нека да мислим правилно и по този начин да дадем своя принос в историята на ЕС. Да кажем единодушно: Свобода и бъдеще за кравата Пенка ! Тя не е виновна, че се носи на крилете на свободата. Не е направила нищо повече от едно елементарно придвижване, нещо, което куфарни търговци и тарикати правят всеки ден. Историята е низ от дребни детайли, които създават едно цяло, което поколенията изучават. Нека изучаваме Пенка като герой, а не като мъченик.

По темата: кравата Пенка
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Нашето си е най-хубаво, ама друг път!

Нашето си е най-хубаво! Българинът обича да се бие в гърдите с това. Че образът на патриот не е нищо повече от поза обаче прозира в малките неща. Като във факта, че нашенецът уж всичко родно люби, тачи и милее, но не съвсем.

Скъпото евтино

Евтиното обикновено излиза скъпо. Тази неоспорима истина усетиха върху себе си европейските пациенти, в това число и българският болен.