Както и да го мислим, кравата Пенка е герой. Тя избра свободата на духа, стремежът към опознаване на новото и силата на неудържимия порив. Не случайно тя стана символ, обсеби вниманието на Европа и най-малкото пробуди съчувствие и симпатия. За нея бяха събрани 9000 подписа в петиция. Заради преминаването й в Сърбия обаче, сега искат да отнемат живота й. Нека загърбим документите и чиновническото бездушие и да дарим безметежно бъдеще на Пенка. Защото тя като нищо ще се превърне в първия мъченик на обединена Европа. Тя не е направила нищо повече от това да се придвижва свободно – нещо залегнало в принципите на ЕС. И в този смисъл няма никакво основание да заплаща това с живота си. Големият прусашки военен теоретик Карл фон Клаузевиц е казал, че ние разглеждаме като свой принос в историята не толкова онова, което мислим, а по-скоро това как мислим. Затова нека да мислим правилно и по този начин да дадем своя принос в историята на ЕС. Да кажем единодушно: Свобода и бъдеще за кравата Пенка ! Тя не е виновна, че се носи на крилете на свободата. Не е направила нищо повече от едно елементарно придвижване, нещо, което куфарни търговци и тарикати правят всеки ден. Историята е низ от дребни детайли, които създават едно цяло, което поколенията изучават. Нека изучаваме Пенка като герой, а не като мъченик.

По темата: кравата Пенка
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Чадър за плаж, за бизнес и за борч

Заразата, дошла от далечните източни земи, ни донесе извънредно положение, но и доста надежди. Не само за оздравяване и по-скорошна победа над вируса, а и за спасение за икономиката и за оправяне на немалко други неща.

Ген. Мутафчийски – Гласът на разума

„Той е правилният човек на правилното място”, каза преди време за него зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов.Думи, които могат да потвърдят всички, които работят и контактуват по служба с генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски – началник на Военномедицинска академия и председател на Националния оперативен щаб за коронавируса.

Проф. Михаил Константинов: Масово побъркване

Ще започна с фактите, а ще гледам с тях и да завърша. У нас за пореден път се сбориха президент и управляващо мнозинство, но това е силно бял кахър на фона на всичко останало. Примерно на факта, че снегът още е малко и вода може и да няма. А и посевите могат да измръзнат, което ще ни докара комбинация от жажда и глад. Напоследък обаче Господ даде и малко сняг. Та дано продължи да вали. Поне още две седмици, ако може, че иначе ще трябва да захлопваме кепенците.