Кратки бизнес новини: 5G в Германия, стартъп бизнес и улеснения при дела за картели

Кратки бизнес новини: 5G в Германия, стартъп бизнес и улеснения при дела за картели

Германия обяви търг за честотите на бъдещата супербърза 5G мрежа след спор по условията. Берлин изостава от Париж по финансиране на стартъп бизнеси и как Еврокомисията улеснява делата за картели. 

Германия откри търга за честотите за 5G мрежата

Германия обяви търг за честотите на бъдещата супербърза 5G мрежа след спор по условията, наложени от властите, и въпроси за това дали китайският технологичен гигант Хуавей (Huawei) може да доставя оборудване. Германският канцлер Ангела Меркел обяви на конференция, че Германия не планира да изключва която и да е компания от търга си за 5G мрежа, но иска кандидатстващите в търга за мобилния спектър да отговарят на определени изисквания. Все пак европейски подход би бил желателен, допълни канцлерът. Търгът се очаква да продължи три седмици и от него да бъдат получени 3-5 млрд. евро. Участници в търга са традиционните мрежови оператори Дойче телеком (Deutsche Telekom), Водафон (Vodafone) и Телефоника (Telefonica), както и по-новата Дрилиш (Drillisch).

Париж изпреварва Берлин по финансиране на стартиращи компании

Финансирането на стартъп компании в Париж се увеличава бързо, докато в Берлин намалява, според изследване на консултантската компания И Уай (EY). Инвеститорите са увеличили финансирането за стартъпи в Париж с 39% до близо 2,5 млрд. евро през 2018 г.

В Берлин показателят е спаднал с 12% до малко над 2,6 млрд. евро. Едва през 2017 г. германската столица изпреварваше френската с 1,2 млрд. евро, макар Париж вече да бе напред с броя на сделките - 366 спрямо 244. Компанията отбелязва неусложнените процедури за получаване на жителство за стартъп предприемачите, големите данъчни отстъпки за пионери и инвеститори и евтините заеми от държавата.

Лондон остава столицата на стартъпите в Европа - миналата година секторът там е привлякъл инвестиции за близо 5 млрд. евро.

EК улеснява споразуменията по дела за картели

Европейската комисия представи днес ново онлайн средство за подаване на заявления и документи в производствата за освобождаване от глоби и намаляване на техния размер и постигане на споразумение по дела за картели, както и при случаи на некартелно сътрудничество.

Производствата дават възможност на дружествата и техните законни представители да подават заявления и документи в писмен вид или устно. Порталът eLeniency позволява на дружествата, които са страни по такива производства, и на техните адвокати, да подават онлайн заявления и изявления за освобождаване от глоби и намаляване на техния размер като част от процедурите за постигане на споразумение по дела за картели или като част от сътрудничество при некартелни случаи, пише в съобщението на ЕК.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.