Краставицата харесва пъстра сянка
5

През пролетта садим

Краставицата харесва пъстра сянка

Репичките на плитко, червеното цвекло в дълбока почва

 

Репичките, грахът, копърът и зеленият фасул са сред културите, които градинарите трябва да засадят през април и през май.


Специално през април трябва да се садят следните култури:
Те се засаждат на дълбочина от един сантиметър. След като ги засадите, трябва да прекопавате редовно почвата, тъй като обичат да им е рохкаво. Редовното им поливане също е от огромна важност. В противен случай ще получите не само леко люти, а и нагарчащи на вкус репички.
Грах
За да сте доволни от реколтата грах, трябва да му осигурите достатъчно слънце и въздух. Засадете семената директно в лехите, като леко ги притискате надолу.
Повечето сортове грах растат доста нависоко. Поради тази причина е добре да разполагате с колове, по които да се увие, или пък да изплетете някаква мрежа, по която да пълзи.
В саксия
Тази подправка можете да засадите не само в леха, а и в саксия у дома. Ще расте най-добре, ако подберете сухо, топло и защитено от вятъра място. Тогава ще отгледате подправката най-лесно. Имайте предвид, че не се нуждае от големи количества вода и не би било добре да я преполивате.
Червеното цвекло обаче се нуждае от дълбока почва, тъй като малките на вид грудки имат доста дълбоки корени.
Култури, които трябва да се засадят през май:
Копър
За да имате достатъчно количество от свежата зелена подправка, трябва да подберете полусенчесто и доста влажно място. Ако го засадите навън, трябва да го предпазите от климатичните влияния, тъй като стръкчетата са много крехки.
Зелен фасул
За да поникнат по-лесно, трябва да накиснете бобчетата във вода един ден преди да ги засадите.
Тиква
Преди да засадите разсада в лехите, трябва да обогатите почвата с компост. Освен това се нуждае и от мрежа за укрепване.
Тиквички
В календар на градинаря е хубаво да си отбележите, че разсадът предпочита топло място. Ако му го осигурите, семената ще покълнат до няколко дни.
Парник
Най-добре би било да ги засадите в парник, ако разполагате с такъв. Имайте предвид, че пряката слънчева светлина не им се отразява добре. Поливайте ги с хладка вода.
Царевица
Обогатете почвата преди засаждането й с много компост. Тази култура се нуждае от много слънце и рохкава почва.

Пръскаме ябълките срещу брашнеста мана

В овощната градина през май трябва да се извършат следните няколко мероприятия, съветват специалистите от Националната служба за съвети в земеделието. Борбата с неприятелите включва пръскане срещу първо поколение на ябълков плодов червей, листогризещи гъсеници, акари, листни въшки, плодови оси. Трябва да се извърши пръскане срещу струпясване и брашнеста мана по ябълките през 12-13 дни. Следи се за извеждане на борба със сливовия плодов червей. Трябва да се пръска и срещу късно кафяво гниене по костилковите.Когато облицовате саксията, може да я декорирате с различни акценти.

Започва коситбата

На полето се правят окопавания на царевица, слънчоглед и картофи. Основните мероприятия през месеца включват опазване на културите от болести и неприятели. При житните култури се правят обследвания за поява на брашнеста мана, листни и стъблени ръжди, септориоза, листни въшки, житни мухи, пиявици и най-вече житни дървеници. При достигане на прагове за икономическа вредност се извежда съответната химическа борба. Може да се извършва листно коригиращо подхранване, но само при наличие на достатъчно влага. В началото на месеца трябва да приключи засяването на царевицата и слънчогледа. При царевицата и слънчогледа основните мероприятия включват мерките за опазване от плевели в началния етап на развитие, които се изразяват в третиране с хербициди или двукратно окопаване и загърляне. С първото окопаване може да се извърши азотно подхранване.
През месец май се извършва и борбата с плевелите при картофите. Започва коситбата на тревните фуражни култури.

Разсаждаме доматите

В зеленчуковата градина се извършва разсаждане на доматите за късно полско производство. Борбата с листните въшки и белокрилката в оранжериите и в зеленчуковите градини се извежда с регистрираните за това инсектициди, защото те са преносители на опасни вирусни болести. Извършва се борба с колорадския бръмбар, също така и с картофена мана, столбур, листни петна, кубинска и брашнеста мана. Нужно е поддържане на оптимален лежим на температура и влага, напомнят специалистите. Извършва се разсаждане на едногодишен лук, както и борба с бактериозата при фасула за зелено.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.