Красивата лудост на IVA

Красивата лудост на IVA

Ива и Елена посвещават дебютния си албум на покойния им баща – големият режисьор и аниматор Николай Тодоров

Те са различни. Търсят уникалното във всичко, което правят. Любопитни са и не спират да проправят своя си път – към нов и експериментален звук, към музикалното им „Аз“. Това са IVA.

Извън сцената Ива и Елена Тодорови са всъщност типичните сестри. Разговорите им често биват прекъсвани от някоя реплика ала „Не си яж ноктите!“, за да продължи в посока на това каква силна връзка и стиковка е необходима, за да се направи цял албум, когато авторите се намират на 1750 км един от друг. Именно в такава ситуация изпадат двете момичета с дебютната си тава Beautiful Madness. Елена, която се определя като по-романтичната от сестра си, готова да се отдаде на бурен ентусиазъм от ерата на Водолея, от години живее и работи в Барселона. Ива, която има репутация на по-структурираната от двете, пък се подвизава в София (с изключение на кратки „афери“ към Москва за „Гласът на Русия“). Това е и причината двете да

опознаят отблизо работата от дистанция

много преди коронакризата масово да тласне човечеството в тази посока. Нещо повече, в целия им албум се „среща“ само една песен, по която Ива и Елена са работили рамо до рамо.

„Изкуството ражда изкуство“, коментира кратко по-голямата сестра, която е творческият ум зад текстовете на IVA. Признава, че за Beautiful Madness често всъщност е черпила вдъхновение от изкуството, на което е ставала свидетел като малка. „Тъй като се определям като дете на 90-те, има много референции към киното от това време“, заявява Елена. Аранжиментите на парчетата пък са дело на Ива, за която в основата на всичко пък стоят упоритият труд и постоянството. „Точно тогава много исках да се науча да пиша музика и да свиря на много инструменти.

За да имаме сега 7 песни,то преди това съм направила 700 аранжимента“,

разказа пред „Монитор“ момичето, което меломаните у нас вече познават, и то добре – от „Гласът на България“, където се „би“ на страната на Поли Генова.

Най-голямо вдъхновение и за двете обаче се оказва техният баща – големият български режисьор, аниматор и художник Николай Тодоров. Именно в неговото студио днес Ива и Елена творят новите си песни, а отношението му към заобикалящия го свят и изкуството като цяло днес си личи и в техните творби. „Той беше извънземен и винаги ще си остане такъв. И винаги знаеше как да те заведе в историята ти на място, на което не си предполагал, че можеш да отидеш. Този начин на мислене е много рядък. Той всъщност винаги казваше, че

красивата лудост е единственото, което ще остане

и от там тръгна Beautiful Madness“, споделя ни Елена, признавайки, че кончината му през 2019 г. е голяма загуба за нея и сестра й както от лична, така и от професионална гледна точка. “Винаги имаше какво да каже и много рядко грешеше..., да не кажа никога. Обичаше да дава градивна критика, на което в началото много се дразнех. Сега осъзнавам всъщност колко са ценни тези съвети, колко е ценна критиката от такъв човек именно. Защото не трябва да слушаш и всеки“, допълва и Ива, като подчертава и друго важно качество, което с Елена се надяват да са наследили – адаптивността.

И двете момичета са категорични, че баща им е повлиял на любовта им към изкуството. И Ива, и Елена започват своя поход към музиката още като деца. Ива се подвизава от малка в хор, Елена пък хваща китарата на 12. За първи път се събират на една сцена обаче едва след „Гласът на България“ от 2017 г.

„Тя уреди участието и аз реших, че просто без нея няма да изляза. И затова започнахме да си разработваме нещата заедно. Тя имаше вече много песни, които впоследствие доработихме“, спомня си Ива. Тогава се появява и дебютният сингъл на IVA - “Още време“, като клипът е изцяло създаден от баща им.

Работата на музикална вълна продължава и така постепенно се пренасяме две години по-късно в дома на Елена в Барселона, когато двете – след множество разговори по темата, осъзнават, че имат достатъчно авторски материал за албум. Проект, за който и двете се заричат, че

някой ден може да се напише и книга.

„Този албум толкова неща преживя“, връща лентата назад Ива, разказвайки ни за това как записите между София и Барселона могат да се окажат като „разходка в парка“ в сравнение с чисто тривиалните логистични спънки, които съдбата им бе подготвила за Beautiful Madness.

За да реализират мечтата си за албум, певиците се обръщат към Мая Райкова, която година по-рано им предлага да се разположат във второ студио на БНР. В причина за интереса й към младите певици се превръща наградата им за най-добра композиция на Пловдив Джаз Фест от 2018 г. „Не бяхме много готови тогава, но ето, че после се върнахме с албум“, разказва Ива и подчертава важността на това да работиш по строго начертан предварително график. Именно на това й се налага да заложи, предвид, че паралелно със записите за Beautiful Madness, се подвизава и на сцената на „Гласът на Русия“. Това обаче далеч не е всичко. Технически грешки в записите и отпечатването на физическите копия, както и издирването на правилните музиканти, които могат да импровизират с флейта и чело се оказват само част от перипетиите на момичетата към реализирането на първия си голям проект. „Родилните мъки“ обаче си заслужават и ето, че като коледен подарък „красивата лудост“ на IVA се появи на бял свят преди месец.

 

ТОЧНА НАУКА

Бизнес и архитектура владеят сърцата им извън сцената

Музиката в момента е главен герой в историята на IVA. Оказва се обаче, че животът им крие и много други „поддържащи“ персонажи, които на свой ред нерядко изскачат под светлините на прожекторите извън сцената.

И Елена, и Ива всъщност опровергават мнението, че творческите души не могат да се занимават с точни науки. Именно с такива работят и двете дори в момента на излизането на албума им.

Заради висшето си образование по бизнес и финанси например Елена преди години още отпътува за слънчева Испания. Завършва университета и работи по специалността си в няколко компании, както там, така и в родината.

Не мисли скоро отново да обърне платната към България. Надява се вместо това по-малката й сестра да смени адресната си регистрация. „Но знам, че тя ще отиде в Италия“, намига Елена.

Едногодишно пътешествие до Рим действително е сред мечтите на Ива. Преди всичко останало обаче тя държи да завърши образованието си по архитектура. „С това следвам детските си мечти. От 6-годишна казвам, че това ще уча“, споделя ни тя. Признава, че и двете й занимания са свързани с необходимостта да изпитваш огромна любов към тях, за да си добър. Ето защо Ива не бърза да си избира само една посока... Защото най-големият „затвор“ за нея е да правиш нещо просто защото трябва.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.