Красива картинка с кървави петна

Красива картинка с кървави петна

Станахме свидетели на трагедия, която разтърси страната. Убийство толкова необяснимо и жестоко, че шокира и най-безразличните към новинарския поток. Майка безпощадно уби двете си малки деца в семейния им дом. Мотивите са неясни, съседите – потресени.

Изсипаха се тонове коментари в социалните мрежи, включително и в профила на жената, отнела живота на рожбите си. Редуваха се упреци, клетви, обиди и опити за обяснение какви може да са причините за трагедията. В събота пък съдът в Сандански я остави в ареста за зверството, а адвокатът й разкри ужасяващи подробности за личния й живот.
Несъмнено тази трагична случка породи силни чувства у всички ни – гняв, недоволство, съжаление и страх. Страх от безграничността на човешката жестокост и изменчивостта на съзнанието. Защото се оказа, че семейството, което премина през този кошмар, на пръв поглед е такова, към каквото всички се стремим. Майката и бащата на двете малки ангелчета са образовани, интелигентни и от публикациите в мрежата изглеждат щастливи. Жената е обсипала страницата си във Фейсбук със снимки на малките, християнски молитви и позитивни цитати. Потребители споделят, че тя членува и в популярни български групи като „БГ мама“, което несъмнено говори, че децата й са искани и обичани.


Тази красива картинка обаче бе белязана завинаги с кървави петна, а това, което тревожи най-много всички, е, че причините за престъплението не могат да се обяснят.


Какво е накарало образована жена, която очевидно е „с всичкия си“, да посегне на най-милото си и то по такъв жесток начин? Отговорът за мен беше ясен още в момента, в който научих подробностите около трагедията. Това е зверство, което може да бъде извършено от човек с напълно срината психика. Дотолкова, че да се загуби представата за сън и истина, за добро и зло, за живот и смърт. Съзнание, чиито основи са били подривани ден след ден, година след година, докато моралният компас най-накрая се е счупил, подтиквайки към най-страшното.


Адвокатът й разкри, че 32-годишната майка Кристина е била подложена на системен психически тормоз от съпруга си и сексуално насилие от свекъра си. И макар тези признания да допълват донякъде липсващите парчета, остава жестокото съжаление за изгубения живот, остава и гневът, както и дълбокото неразбиране за способността на една майка да нарани рожбите си. Преживяното от нея не може да оправдае стореното зло, няма да върне и малките деца, за да изживеят всички отнети им мигове, няма да заличи ужаса им, изпитан с последните глътки живот.


Единственият извод, ако изобщо може да се направи извод при толкова ужасяващо престъпление, е, че психическото здраве е точно толкова важно колкото и физическото. Може би трагедии като тази са тежкият удар, който ни е нужен, за да се вгледаме в близките си и кризите, през които преминават. Защото ние сме тези, които можем да им помогнем и да ги подтикнем към промяната, да спасим тях и хората около тях.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.