Красимир Вълчев: Очакваме остър недостиг на учители по математика и физика

Красимир Вълчев: Очакваме остър недостиг на учители по математика и физика

Обаче няма да имаме роботи-преподаватели, смята образователният министър

През следващите години очакваме все по-голям недостиг на учители по математика, физика и химия. Тази заплаха за образователната система описа министърът на образованието Красимир Вълчев по време на националната конференция за образование и заетост.

Това са едни от най-незаслужено ниско търсените професионални направления, но са и най-високо платените, според рейтинговата система. „Инвестициите в утрешното образование започват с днешните в учителите“, каза образователния министър. Според него от тук започва спиралата на подобряващото се образование. „Не трябва да се колебаем да инвестираме в учителите, в образованието е най-високата норма на обществена възвръщаемост“, категоричен е Красимир Вълчев.

Въпреки това след 40-50 години учителите няма да бъдат заменени от роботи, най-вероятно ще има нужда от учители на роботите, смята образователният министър. „Учителят е и си остава основния фактор в образователната система, а основният елемент е класната стая. Въпреки че обществата ще претърпят значителни дигитални трансформации“, допълни още Вълчев.

Вълчев добави, че е много важно да не допуснем нито едно дете да отпадне от образователната система и да бъде изгубено за пазара на труда. „Правото на детето на образование е задължение на родителя, но той не винаги го изпълнява“, обясни министърът. „20 000 деца допълнително са включени в образователната система благодарение на усилията на правителството“, изтъкна отново министър Вълчев.

Следващите десетилетия ще сме изправени пред недостиг на работна сила, а очакванията на образователната система ще се увеличават. „Няма как да имаме пълноценни граждани без базови умения, но трябва да имаме и новите умения като предприемачество“, каза той. По думите му миксът от тези умения може да гарантира успешните хора в бъдеще. „Относително добре знаем до 10 години какви потребности ще има пазарът на труда. Ние почти няма да имаме сектори и сегменти, в които да има излишък на работна сила“, каза Вълчев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.