Красимир Вълчев: Учениците се връщат на училище по старата схема от 12 април

Красимир Вълчев: Учениците се връщат на училище по старата схема от 12 април

От 12 април присъственото обучение се връща към схемата от преди 22- март, когато всички ученици минаха към дистанционно обучение. Това обяви образователният министър Красимир Вълчев по време на редовния брифинг за здравните мерки по отношение на ситуацията с коронавируса у нас.

„Ще продължим графика, който прекъснахме, и ще върнем учениците от 7-ми, 8-ми и 10-клас", каза той. Така в класните стаи се връщат всички ученици от 1-ви до 4-и клас, както и три класа от 5-и до 12-и клас.

Ако ситуацията позволява, от 26-и април присъствено ще бъдат учениците от 5-ти, 9-ти и 12-и клас. Вълчев подчерта, че зрелостниците ще приключат по-рано учебната година – на 14-и май, затова и за тях e важно да се върнат в клас от 26-и април. Графикът ще бъде за три седмици - до 14 май, тъй като в тя ще влизат многото почивни дни покрай Великден и майските празници. Вълчев уточни, че това обаче бъде отразено в заповедта с графика на ротация, тъй като тя ще обхване само периода на извънредните мерки, които към момента са до 30 април. Присъствено ще могат да учат и паралелките, които са единствени от даден випуск. 

"Това ще са около 40% от всички ученици от 5-и до 12-и клас. Смятаме, че е разумно да се върнат", заяви Вълчев. 

Със заповедта ще бъдат възстановени и дуалните форми на обучение в предприятията, както и практическите занятия и индивидуалните изпити и дейности.

Образователният министър посочи като цяло ако се сравни ситуацията в системата на образованието спрямо стойностите от ноември, тя е близо два пъти по-добра. "Има два пъти по-малко са заразените учители и ученици", каза Вълчев. Той посочи, че още че ваксинираните педагози за заразени 4 пъти по-малко спрямо тези, които не са имунизирани. "В повечето случаи са заболели след недостатъчно време след ваксина. Нямаме починали учители, които да са ваксинирани. Почти нямаме такива, които са стингали до хоспитализация. Ваксините имат ефекти благодарение на тях имаме шанса да възстановим присъствения учебен процес в края на тази учебна година и следващата учебна година", заяви Вълчев. Към момента болните от образователната състемата били 500. Вълчев посочи, че от МОН и МЗ правят допълнителни списъци за ваксинация на учители, които искат да се имунизират, но не са го направили първия път.

По отношение на висшето образование пък, ще бъдат възстановени практическите занятия.

По повод предложението на омбудсмана за отпадане на външното оценяване след 4-и и 10-и клас Вълчев отново посочи, че от МОН нямат такива намерения. „Изпитите са част от процеса на образование. И външното, и вътрешното оценяване мотивират учениците да учат. Лесно можем да се хлъзнем по линията на образователния популизъм - това означава да отменим първо външното оценяване, после - вътрешното, а след това - и отсъствията. Но целта е да направим децата знаещи и можещи”, добави той.

Министърът беше категоричен, че няма изоставане в тематичното разпределение.  Въпреки това бъде направен анализ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.