Красимир Вълчев: Децата ще учат на открито през лятото

Красимир Вълчев: Децата ще учат на открито през лятото

Децата, на които се налага да наваксват учебният материал през лятото, ще учат на открито.

Ще има класни стаи на открито- например ще се изграждат шатри, ако е възможно, заяви просветният министър Красимир Вълев пред bTV.  „По един от проектите, който имаме се осъществяват тези дейности.  Ще могат да се закупуват материали за изграждане на такива класни стаи, за шатри и т.н“, отбеляза той. 40 хиляди деца не са могли да се включат пълноценно в онлайн обучението и ще трябва да наваксват през лятото. Пред тях има два варианта- да повтарят годината или да учат през лятото. Каква ще е съдбата им зависи от това дали ще се включат в летните дейности.

90 % от училищата в България са успели да усвоят целият материал, включително и авторите, които отпаднаха от матурите. 10 % декларираха, че трудно обхващат учениците по време на извънредното положение.  Надявам се догодина да се върнем в клас, но трябва да се готови за всякакви варианти. Образованието не е само обучение, то е и социализация. Надявам се да вървим към присъствената форма, която е най-добрата, каза още той.

"Училищата са били затворени два месеца и половина и се дезинфекцират веднъж седмично, ако се спазват мерките за дистанция, не би трябвало да има риск от заразяване. Средата в училище е много по-безопасна от тази в търговските обекти например", отбеляза още Вълчев.

 Училищата и учениците доказаха, че са иновативни и се справиха в онлайн обучението. Проблемът е, че липсва социализация и се засилиха неравенствата между децата, подчерта  министърът.

Над 150 са защитените школа в България. Съдбата на  училищата в село Михнево и село Поликраище са на кантар. Красимир Вълчев заяви, че е спрял закриването на 8 учебни заведенуя досега.

„Проблемът на училището в село Михнево не е финансов, а се крие в това, че трябва да имат минимален брой деца за социализация в първи клас, а те ще имат един ученик. Много от родителите и в Поликраище, където ходих, са взели решение децата им да учат в Горна Оряховица. В Поликраище имат 10 първолака, но там е налице така наречената вторична сегрегация, което означава, че когато се увеличат децата от ромски произход родителите вземат решение да изтеглят децата си – в случая в Горна Оряховица“, обясни още той.

Само 10 % от учениците миналата година са изкарали отлични оценки на матурата по български език. Много повече са шестиците от кандидат-студентските изпити във висшите училища. Така министърът коментира казуса с приемането зрелостници в специалност „Право“ в СУ само с оценка от матурата по български език. Според него проблем на висшите училища  са занижените изисквания по време на следването и големият брой на приеманите кандидати, който вече е намален.

 

 

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.