Красимир Ципов пред

Красимир Ципов пред "Телеграф": Удължаваме документите на 500 000 българи

Полицаите на първа линия заслужават увеличение, казва зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ

48 държави признават изтеклите ни лични карти, паспорти и книжки. Звената на БДС в районните ще работят с удължено време до декември, за да смогнат на натиска, казва в интервю за днешния брой на вестника зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов. 

- Г-н Ципов, какво наложи удължаването на шофьорските книжки със 7 месеца, при положение че личните карти и паспорти са с 6?

- Наложи се да бъдат удължени свидетелствата за управление на МПС, след като бяхме сезирани от Министерството на транспорта. Поискаха удължаване за шофьорските книжки от т.нар. професионални категории. Към настоящия момент е в действие един регламент на Европейския съюз, който дава възможност за удължаване със 7 месеца на валидността на книжките.

- Колко книжки изтичат до декември, или казано по-простичко колко хора ще могат да се възползват от удължаването?
До края на годината изтичат около 112 000 свидетелства за управление на МПС. Тези, които изтичат през ноември, ще бъдат удължени до края на юни, а тези през декември ще са валидни до края на юли. Мога да ви кажа, че през юни, юли и август са издадени над 202 000 книжки.

- След като стана ясно, че документите ни се удължават, това даде ли глътка въздух на звената БДС в районните?
Изправени сме пред извънредна епидемична обстановка. Целта, която преследвахме с промяната на закона, е, от една страна, да запазим живота и здравето на гражданите, за да не се редят на опашки в зимните месеци, а, от друга, и на служителите от БДС. Не на последно място в решението натежа и фактът, че голям брой лични карти и паспорти изтичат до края на годината – над 400 000. Разбира се, че с това удължаване ще се даде възможност системата за издаване на документите да не бъде натоварена. Но по-важно е да бъдат запазени животът и здравето на гражданите и служителите.

- Ако направим сметка колко документи изтичат до края на годината, излиза, че са около 500 000?
Да, близо 400 000 лични карти и паспорти и над 100 000 книжки, което означава, че половин милион българи ще могат да се възползват от удължаването и да не се редят на опашка пред районните особено в зимните месеци при опасността от разпространение на коронавируса.

- Защо книжките се удължават със 7 месеца, а личните карти и паспортите с 6? Нямаше ли как да се уеднакви срокът?
За шофьорските книжки има регламент на европейско ниво. Там е предвидено удължаването със 7 месеца, което касае още лицензи, разрешителни и други документи, свързани с транспорта на територията на ЕС. По отношение на личните карти и паспортите няма такъв акт на ЕС, а само обща препоръка към държавите членки да предприемат мерки. Важно е да се уточни, че 48 държави са признали българските изтекли документи и при условие на реципрочност България признава и документите на техните граждани. Те ще могат да пребивават у нас и да стигнат до държавата си на произход. Списъкът с държавите е качен на сайта на МВнР. Нека още веднъж да се обърне внимание, че звената на БДС в районните управления на полицията ще работят с удължено работно време до края на годината, за да бъдат подменени всички документи на желаещите граждани. Законът предвижда, че всеки може да преиздаде документите си и преди да е изтекъл удълженият срок.

- Полицаите и пожарникарите протестират с искане за увеличение на заплатите с 30%, като мотивът им е, че са на първа линия в битката с COVID-19, което е факт. Возят болни с бусове, разнасят предписания за карантини, помагат на РЗИ. Към момента информацията е, че ще получат 15%. Решението обаче е политическо. Според вас има ли как да се стигне до увеличение с тези 30%?
Безспорно служителите на МВР са на първа линия в битката с разпространението на коронавируса и заслужават увеличение. Това, което към момента е предвидено в бюджета за 2021 г., е увеличение с 10%, а след като преди време започна диалог на синдикатите с политическото ръководството на МВР, бяха договорени още 5%. Разбира се, че полицаите имат своето основание да искат увеличение на заплатите. Всичко е въпрос на преговори. Искам обаче да обърнем внимание на следните факти. В бюджета на МВР в частта „Разходи за персонал“ от началото на мандата на 2017 г. сумата беше около 1,1 млрд. лв. Сега с това допълнително увеличение, което ще бъде направено между първо и второ четене, сумата ще нарасне над 1,8 млрд. лв. Това е изключително сериозно увеличение за един мандат. В началото на мандата най-ниската заплата за полицай и пожарникар беше около 665 лв., а в момента с увеличение от 15% ще надхвърли 1100 лв. Въпреки това според мен трябва да продължат разговорите, за да се види какви са възможностите на бюджета. Трябва обаче да кажем и че служителите на МВР за разлика от другите държавни служители, получават и допълнителни възнаграждения.

- Какви са те?
- За прослужено време, за извънреден труд, за изпълнение на специфични служебни дейности, за постигнати резултати в служебната дейност. Една немалка част от служителите в администрациите, които са на първа линия, не взимат такива допълнителни възнаграждения.

- Питам ви за увеличението по една причина – досега в МВР винаги заплатите са се увеличавали на всички по равно – и на полицаите на терен, и на чиновниците, което не е несправедливо. Не може ли сега в битката с COVID-19 да се направи така, че увеличение от 30% да вземат онези момчета и момичета, които действително са на първа линия, а на чиновниците с по-малко?
- Възможно е да бъде направено такова разграничение, но сумата, която ще бъде добавена в бюджета като разходи за персонал, трябва да се разпредели, след като бъдат направени съответните разчети в подзаконовия нормативен акт. Има такава възможност, ако бъдат определени конкретно кои са служителите на първа линия, а това са от охранителна полиция, жандармерия, пожарникари и др., смятам, че би могла да се разпредели тази обща сума по категории. Така едни ще получат наистина заслужено увеличение, а други служители на министерството, които не са на първа линия, по-малко.

- Преди две години беше направен подобен опит за диференцирано увеличение?
- Да, добре е да напомним, че в началото на 2018 г. беше направен наистина такъв опит. Имаше диференцирано увеличение на възнаграждението на различните категории служители. Определено тези, които са на първа линия, заслужават да получат увеличение. Но трябва да сме наясно, че е едно да увеличиш разходите за персонал на 300, 500 или повече служители от една малка администрация, които са на първа линия, друго е на 40 или 50 000, колкото са служителите на МВР, нали? Разликата в сумата е огромна.

- Ако се наложи, обсъжда ли се идея да се отвори и МВР болница за цивилни граждани?
- Здравният министър отправи призив към всички болници при необходимост да се отворят за болни от коронавирус. Без значение, че МВР болница е ведомствена, тя има капацитет да се включи активно в лечението на заразени лица и извън служителите на министерството.

- Премиерът Борисов обяви в сряда, че ГЕРБ ще купи два модерни апарата за извличане на плазма. Колко ще струват те и в кои болници ще бъдат разпределени?
- Разбира се, че ще направим всичко възможно да се включим в тази кампания за даряване на кръв и плазма. Убеден съм, че мои колеги, които боледуват в момента, ще дарят. За апаратите мога да кажа, че в момента проучваме откъде да се закупят и кои са най-качествени, след това ще вземем решение. Искам отново да призова всички български граждани да спазват наложените противоепидемични мерки. Ако ние самите не сме отговорни към близките си, няма как да очакваме, че ще бъде намалено разпространението на тази опасна болест.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.