Красимир Ципов: По-сурови наказания за дрогираните шофьори (ОБЗОР)

Красимир Ципов: По-сурови наказания за дрогираните шофьори (ОБЗОР)

По-строги наказания за дрогирани шофьори и увеличаване на минималната граница на наказанията за причиняване на смърт след употреба на наркотични вещества. Това са част от предложенията на ГЕРБ за промяна в Наказателния кодекс, които шефът на ПГ на партията Красимир Ципов представи в ефира на Нова телевизия.

Повод за исканите промени са зачестилите случаи на хванати надрусани зад волана шофьори и катастрофата, при която на Великден загина журналистът Милен Цветков.

„Последните промени в Наказателния кодекс във връзка с шофирането след употреба на наркотици и алкохол са от 2015 г и бяха завишени сериозно, въпреки това продължава да има такива случаи. В момента е при смърт на пътя след употреба наказанието е от 3 до 15 години, предлагаме да стане от 5 до 20 години“, посочи Красимир Ципов. Той обясни, че предложението на ГЕРБ е да се завиши минимумът и той да стане 5 г., за да не може провинилите се да се измъкват с пробации и условни присъди. „В последните години над 90% от присъдите за шофиране в пияно състояние или наркотици са осъдителни. Но е видно, че има необходимост да се мисли за мерки за превенция и завишаване на санкциите“, отбеляза депутатът.

„Предлагаме да се прекратява регистрацията на МПС, тогава когато водачът е употребил наркотично вещество и откаже да му бъде направен кръвен тест. В момента от 6 месеца до 1 година се прекратява регистрацията. Може да се образува и наказателно производство при отказ за кръвен тест“, обясни Ципов.

„В момента законът е такъв, че се води и административна санкция, ако има отказ да се даде такъв текст“, уточни Ципов. „Общият състав в момента е от 1 до 3 години, когато шофираш след употреба на наркотични вещества и техните аналози. Ние предлагаме да стане от 1 до 5 години, а при повторно такова деяние – от 2 до 6 години“, обясни Ципов.

Глобите са от 1000 до 5000 лева и при повторно от 2000 до 10000 лева. „Когато е причинена смърт завишаваме минимума, за да няма условни присъди и наказанията ще станат от 5 до 15 години“, уточни депутатът. Така се изравняват наказанията, когато деянието е извършено по непредпазливост и когато е с умисъл. В случая с Милен Цветков прокуратурата трябва да бъде поздравена, че внесе обвинение по член за умисъл срещу водача Кристиан Николов – употребил четири вида наркотици“, коментира Ципов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.