Красимир Ципов: Има тенденция сдружение на олигарси  да опитва да клати държавата

Красимир Ципов: Има тенденция сдружение на олигарси да опитва да клати държавата

Обвиняемият Божков трябва да се върне и да отговаря на тежки въпроси за 18 престъпления, писанията му във Фейсбук нямат стойност , казва пред "Телеграф" зам.-шефът на ГЕРБ

- Чатовете на Пламен Узунов са скандални, действията на Лозан Панов трябва да отговарят на Конституцията и закона

-Г-н Ципов, днес обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков призна за СМС-ите със съветника на президента Пламен Узунов, но обясни, че нямало нищо лошо в тях, както и в това да се лобира. Как ще го коментирате?

- Всеки може да интерпретира своите си действия, но следва да си дава сметка, че има закони в тази държава и правоприлагащите органи са тези, които трябва да се произнесат има ли извършено престъпление. Съдът е този, който преценява доказателствата, представени пред него, а какви са усещанията на участниците в наказателното производство е друг въпрос.

- Главният прокурор Иван Гешев заяви днес, че трябва да се прекъсне връзката между олигарси, политици и съдебна власт, давайки за пример обвиняемите Бобокови и т.н. Как може да стане това според вас?
- С целенасочени действия, на каквито ставаме свидетели напоследък от страна на разследващите органи, както и чрез създаване на нетърпимост в обществото към подобни прояви на хора, които през всичките тези години след демократичните промени са се смятали за недосегаеми.
- Бобоков според г-н Гешев е признал, че има паралелна държава и той самият участва в нея, а подсъдими като Божков, Прокопиев, Дончев и Донев купуват медии и влияят чрез тях. Политиците как да се справят с този проблем?

- С приемане на адекватно законодателство и неговото стриктно прилагане, само тогава можем да докажем на цялото общество, че всички са равни пред закона. Аз съм убеден, че българските граждани си правят своите изводи относно това кой нарушава законите на страната и какво трябва да понесе като наказание за поведението си.

 

-Прокуратурата показва скандални чатове между Пламен Узунов и обвиняемия Пламен Бобоков, от които се вижда и лобиране за помилване на затворник. Това нормално ли е?  

- Данните на прокуратурата са изключително сериозни и показват неща, които са абсолютно немислими да се случват в институция като президентството. Самият Радев преди време призова за повече светлина. Кога обаче е откровен? Когато призовава да се разследва изпълнителната власт или в този момент, когато е видно, че в президентството са се извършвали действия, които не отговарят на статута и авторитета на тази институция? Абсурдно е да се коментират действията на секретаря по правни въпроси и антикорупция, който се намесва в такива взаимоотношения. Включително казва, че не помни как му е било изпратено съдебно решение, забележете на Върховен съд, което не е влязло в сила, не е било дори подписано. Това е изключително странно и аз няма как да си обясня, че няма спомен как решението е стигнало до него. Надявам се истината да излезе наяве, защото е абсолютно немислимо секретар на президента да се занимава с това да осигурява на бизнесмени решения на ВАС, да оказва съдействие при назначаване на посланици и други подобни действия.

-От президентството обаче казаха, че те нямат никаква роля в такива процедури?

-Тази процедура е разписана в Закона за дипломатическата служба, но президентът е този, който накрая  издава указ за назначаване на посланик. Становището му е изключително важно и той може да спре всяко едно назначение и да прокара всяко друго, което намери за добре. Представянето на тези взаимоотношения като нормални, между един секретар и бизнесмен, защото са били уговаряни участия в делегации за посещения в чужбина, е абсолютно абсурдно. Това, което показва прокуратурата, разкрива съвсем различни неща.

-Във вторник бяха показани чатове и информация, че Узунов е опитвал да саботира разследването, като е опитвал да си повреди един от телефоните.

-Това е скандалното, защото в първоначалните си изяви по медиите говореше, че са били предадени всички устройства, а сега излиза съвсем различна информация, в която намесва и ръководството на НСО.

- Каква е целта според вас на компроматите пуснати срещу премиера Бойко Борисов, какво постигнаха те?

-Примерът със снимките на премиера е изключително скандален и колкото по-бързо се извърши проверката по какъв начин са направени те, толкова по-ясно ще стане на българите как служителите  от НСО извършват предвидената по закон дейност. Що се отнася до самите компромати – явно прекалено рано, повече от половин година преди изборите, стартира предизборната кампания. На всички обаче трябва да е ясно, че с компромати трудно се извлича дивидент, обикновено те се обръщат срещу него. 

- ОЛАФ разследва поръчката за купуване на джипове за МВР, сключена по време на служебното правителство, когато министър е Пламен Узунов. Подозрението пада върху член от неговия кабинет, че е нагласил поръчката, това допустимо ли е?

- Поръчката е стартирала на 2 март 2017 г. и е приключила на 20 април. Това е изключително кратък срок и е поставен своеобразен рекорд. Там има няколко интересни факти-председател на комисията, оценяваща офертите, е човек от  политическия кабинет на Узунов. А това не е била и единствената обществена поръчка по която е бил назначаван същия човек за председател на подобна комисия. ОЛАФ проверява по сигнал от останалите кандидати, които са били отстранени. Проблемът обаче е друг- 6 месеца след доставката на автомобилите, те започват да аварират, а целта е да  опазват нашата и европейската външни граници от компетентните органи. А какво се е случило? Стигнало се е до там да се пише до фирмата доставчик защо автомобилите гаснат в движение и да се получават отговори, че не трябва да се управляват във високи пресечени местности.

-Е нали са джипове?

- Да. Надявам се скоро да се произнесе ОЛАФ и да не се стигне до налагане на 100% финансова корекция и България да трябва да връща от бюджета средствата за тези джипове.

- Отхвърлихте ветото на президента върху Закона за МВР. Заявихте от трибуната, че е некоректно да се говори за дублиране на дейности на МВР и НСО, а се улеснява взаимодействието. Как ще става то?

- Това е 21-то вето, което беше отхвърлено убедително с 136 на 59 гласа. За пореден път, както президентът, така и опозицията показаха съвсем недвусмислено, че не могат както да напишат ясни мотиви, така и да ги защитят. Наистина няма как да се говори за дублиране на функции. Причината е, че и в момента съществуват и други структури освен НСО, които осъществяват охрана на лица - Бюрото по защита към главния прокурор и Главна дирекция „Охрана“ към МП.

-Как ще коментирате изказването на шефа на ВКС Лозан Панов в парламента, с което защити съдия Калин Калпакчиев за пускането на Джок Полфрийман предсрочно от затвора?

- Докладът на ВКС е изключително интересен. Там съществуват множество констатации, че НС по никакъв начин не си върши работата и не приема законодателство, което е в полза на гражданите. Едни такива забележки са изключително интересни и то от председател на върховен съд, който по този начин отправя политически послания от една страна, а от друга по никакъв начин не спазва принципите за взаимодействие между властите. По отношение на решението на САС за предсрочно условно освобождаване, всички българи трябва да си направят своите изводи. Ние така или иначе не чухме от нито един от състава какви са били мотивите за решението, а най-малкото дължаха отговор на близките на убитото момче. Това явно се превръща в утвърдена практика в ръководството на ВКС, а именно да се правят констатации, които по никакъв начин не отговарят на изискванията на закона.

-Не си ли прави Лозан Панов заявка за политическа кариера?

-Този въпрос трябва да е към него, но видимо от действията му от последните години, те не отговарят нито на изискванията на Конституцията, нито на ЗСВ.

-Обвиняемият Васил Божков почти всеки ден атакува през фейсбук премиера Борисов, министър Владислав Горанов, Менда Стоянова, главния прокурор. Защо?

- Васил Божков първо трябва да отговори на множество въпроси, които са във връзка с повдигнатите му 18 обвинения. Основните са имало ли е натиск от негова страна да бъде иззет бизнеса на неговите партньори, имало ли е заплаха за убийства, наистина ли е  поръчвал убийства. Вместо това, виждаме заявки за политически проект, което звучи абсурдно. Няма как от Дубай да се гради партия, който да вземе участие в избори. Това, което трябва да направи Божков е да се завърне в България и да изгради защитната си теза пред органите на правосъдието. По никакъв начин публикациите му не бяха подкрепени с конкретни и ясни доказателства. Хвърлянето на едни голословни твърдения няма да допринесе затова Божков да се защити своята теза пред българското правосъдие. Става въпрос за човек с 18 обвинения за много сериозни престъпления и той дължи отговор.

- Главният прокурор заяви, че Божков постъпва по същия начин като беглеца в Белград Цветан Василев, както и оправдания на първа инстанция Иво Прокопиев. Това не е ли сдружение на олигарси, които целят да клатят държавата, за да избегнат всъщност правосъдие?

- Безспорно има такава тенденция. И държавата, и прокуратурата работят активно по казусите свързани с тези сериозни престъпления, тъй като от тях са ощетени и българските граждани. Нека да напомним, че лотарията на Васил Божков беше обсебила голяма част от българите с обещанието за бърза печалба, а всъщност тя облагодетелстваше самия него.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.