Красен Кралев: Пускането на публика по стадионите не беше грешка

Красен Кралев: Пускането на публика по стадионите не беше грешка

С над 15 млн. лв. ще е увеличен бюджетът за спорт за догодина

Пускането на публика по стадионите не бе грешка, а поведението на феновете на тенис турнира София Оупън 2020 може да се използва като еталон при завръщането на хората по трибуните. Това мнение изказа в ефира на БНТ спортният министър Красен Кралев.

„Спортът не е това, което беше преди. Повечето големи първенства като олимпийските игри и европейското първенство по футбол бяха отложени“, сподели той.

Кралев не пропусна да отбележи, че България първа е взела адекватни мерки в COVID ситуацията в спорта. „Първи затегнахме мерките, а спестените средства от липсата на международни състезания бяха пренасочени към подготовката на спортистите. Освен това увеличихме бюджета на спортните клубове с 30%“, обясни той.

Кралев защити наличието на публика по стадионите при подновяването на мачовете лятото с тезата, че това е един от отдушниците за хората по време на пандемията. „Тепърва ще започне да се говори за отражението на заразата върху психиката на хората и посещението на спортни мероприятия е едно от благотворните влияния“, смята спортният министър.

Като член на правителството той напълно подкрепя тезата, че локдаунът няма да спре дифузното разпространение на коронавируса, но ще окаже пагубно влияние върху икономиката на държавата. „В началото болестта беше тотално непозната и затова се наложиха толкова твърди мерки. Сега обаче какво трябва да се прави е далеч по-ясно и на лекарите, и на самите хора, въпреки че все още няма единен световен протокол за справяне с COVID-19”, каза Кралев от позицията си на дипломиран лекар.

Той разказа, че при него заболяването е преминало средно тежко и благодарение на навременната и адекватна реакция на личния му лекар и грижите на докторите в болницата във Варна, се е справил с вируса.

За бюджета за спорт за 2021 г. Кралев обяви, че той ще е рекорден с над 15 млн. увеличение. „6,5 млн. лв. от тях ще отидат за спортните клубове. Досега 900 клуба получаваха общо 6,5 млн., а догодина за тях ще бъдат отделени 13 млн. Елитните федерации са обезпечени с добри бюджети, а отделно разчитаме и на 15 млн. повече от тотото, които не са заложени в бюджета на ММС и очакваме да влязат през втората половина на 2021 г. Сега БСТ осигурява около 30 милиона от бюджета на спорта, като осигурява средствата и за ремонт на физкултурните салони по училищата“.

Кралев не пропусна да отбележи и направените подобрения по спортните обекти, като обяви, че до края на годината броят на реконструираните обекти ще достигне общо 84. „Досега сме вложили 17 млн. лв. в ремонти, а до края на годината ще бъдат вложени още 7 млн. лв.“, обясни министърът на спорта.

Той се произнесе и по футболните дела, като оправда като напълно адекватно отлагането на Конгреса на БФС, който бе планиран за декември. „Дали ще е сега или след 2-3 месеца не е от толкова голямо значение. По-важното е да има борба на платформи и да има коренна промяна на всички нива“, коментира Кралев.

Той е на мнение, че националният ни отбор по футбол има по-голям потенциал от показаното в момента и че идва талантливо младо поколение от футболисти, които в момента се изявяват успешно в младежкия тим.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.