Красен Кралев: Българският спорт функционира на пълни обороти

Красен Кралев: Българският спорт функционира на пълни обороти

Спортният министър обяви значителен ръст в приходите на държавния тотализатор

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви, че у нас най-трудният период за спорта, свързан с пандемията от коронавирус, е преодолян.

"В България най-тежкият период беше в онези 40 дни през пролетта, в които спортът беше спрян напълно. След това направихме ясна програма за възобновяването на спортния живот. Реално след 15 юни българският спорт започна да функционира на пълни обороти", смята Кралев.

Очаква се тази седмица да бъдат сключени

първите 16 договора за строителството на физкултурни салони

за училища, които не разполагат с подобни съоръжения, разкри още спортният министър. Още в началото на годината бяха отпуснати 25 млн. лв. за изграждането на салони, където е необходимо, а към момента са обявени 27 процедури за възлагане на обществени поръчки на територията на 18 общини. "Проектите предвиждат изграждането на напълно оборудвани зали с от 2 до 4 съблекални, 2 учителски стаи, треньорска стая, съдийска стая и складово помещение. По-големите физкултурни салони са предназначени за училища с над 900 ученици", обясни Красен Кралев пред corner.dir.bg.

Министър Кралев обяви, че приходите в Българския спортен тотализатор от началото на 2020 г. са значително увеличени. До края на септември приходите от моментни лотарийни игри са 59,2 млн. лв, което представлява 141% ръст спрямо същия период на миналата година. Постъпленията от числови игри са близо 104 млн. лв. или с 24% повече от същия период на 2019 г., а приходите онлайн бележат ръст от 68%. Прогнозата на БСТ е за 2020 г. да достигне приходи от 235 млн. лв, което означава, че предприятието ще излезе на печалба за първи път от 2013 г. насам. Прогнозата за приходите за 2021 г. пък е 400 млн. лв., при общи приходи за 2019 г. в размер на 175,6 млн. лв.

"Имахме желанието да увеличим средствата за клубовете. Сега имаме тази възможност, защото

БСТ започна да функционира на по-високи обороти

и предварителните разчети сочат, че за следващата година бихме могли да си позволим да инвестираме двойна сума", коментира Кралев.

Спортният министър не пропусна да отбележи, че тенис турнирът Sofia Open е най-мащабното събитие, което предстои у нас до края на годината. "Ако всичко върви по план, през 2021 г. в България отново ще бъдем домакини на големи състезания", обеща министърът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.