0

П реизчислиха календара на маите и се оказва, че краят на света не е бил според него на 20. 12. 2012 г., а по-късн, пише в. "Телеграф".

Преизчислиха календара на маите и се оказва, че краят на света не е бил според него на 20. 12. 2012 г., а по-късн, пише в. "Телеграф".

Оказа се, че преди години не сме се съобразили с приемането на новия Грегориански календар, който заменя Юлианския и от това се натрупват години, но вече е ясен краят, обясняват световни медии.

Сметки

Така новото преизчисление сочи, че краят настъпва на 21. 06. 2020 г., тоест тази неделя, когато идва и голямото слънчево затъмнение.

Почитателите на теориите на конспирацията веднага се възрадваха и обявиха пресмятането за вярно, разочаровани, че преди 8 години планетата и хората с нея си останаха цели. И дават пример за всичко, което се случва със света в момента, като пандемия, палежи, хаос и т.н. Това е „добра вест“ за почитателите на апокалиптични теории, защото тази година, поне досега, не се очертаваше нито един край на света, коментират скептиците.

Голямата част от държавите започват да използват Грегорианския (съвременния) календар през 1582 г. Но календарът на маите е бил пригоден към Юлианския, а не за Грегорианския. Така излиза, че на година се прибавят около 11 дни. Цикълът от календара на маите, преведен на испански, започва през 1752 г., като е използвана не Грегорианската, а Юлианската система. Така за тези 268 години от тогава се натрупват почти 8 години и получената дата е точно 21 юни 2020 г.

Съвпадение или не, но това и от астрологична гледна точка е много критична дата, казват водещите експерти в областта. За най-тежък астрологичен ден през годината се смяташе 10 юни заради струпването на лоши аспекти на планетите и заедно с дните преди и след това се образуваше най-гадната астрологична десетдневка. Сега обаче новите изчисления дават друга светлина на събитията.

Натрупване

Лятото тази година започва със слънчево затъмнение. То се смята за най-силното от астрологична гледна точка. Астрономически то е пръстеновидно и не е пълно – получава се своеобразен пръстен. Луната е във фаза новолуние и покрива част от диска на светилото, така че се получава ореол – символът на древноегипетския бог Амон - слънчевия диск.

От НАСА припомниха, че през 2012 г. се очакваше някаква митична планета Х, най-често наричана Нибиру, да ни връхлети изневиделица. Тогава се цитираха и древни шумерски текстове, които уж съвпадаха с календара на маите и според тълкуванията трябваше светът да свърши. Но така и не успя да дойде краят на дните. Преди това пък през 2003 г. се очакваше краят, а в предишни години имаше още няколко. Общо взето в последните десетилетия всяка година има поне по един край на света или най-малкото някакъв огромен астрокатаклизъм, който все ни се разминава.

Енергия

Пред „Телеграф“ преди време американският астролог, кабалист и гуру Гал Сасон каза, че затъмнението на 21 юни е най-силното откъм енергийна гледна точка, но то трябва да се разглежда като ново начало и повод да извадим най-доброто от себе си и да организираме живота си.

Що се отнася до календара на маите, то от НАСА припомнят още, че това е просто един списък, който бележи края на един цикъл и след него идва следващият по същия начин, както ние си сменяме календарите на стената, бюрото или в телефона на Нова година. Тук обаче времената са по-големи и става въпрос за ери. И с новото преизчисление 12 декември 2012 г. се пада на 21 юни 2020.

Фаза

На практика на 21 юни, когато са слънчевото затъмнение и новолунието, почти всички планети са ретроградни. Меркурий – планетата на комуникациите, логиката и истината, става ретроградна на 18 юни, четвъртък. Венера – планетата на любовта, парите, истината и хармонията, сега е в най-силната си ретро фаза. Същото важи за Юпитер – планетата на живота, справедливостта и съдбата; Сатурн – планетата на закона, времето, правилата и материалния свят; Нептун – планетата на фантазиите, чувствеността и духовното; Плутон – планетата на подземния свят, прераждането, колективното съзнание. А пък Уран – планетата на пробуждането, идеалите и свободата, е в т.нар. ретрограден възел (сякаш стои на едно място на небето), но и тя ще бъде скоро (от 15 август) ретроградна. Само Марс не е ретрограден – планетата на войната, авантюрата, импулсите. Но пък тази планета е в лоша конфигурация, която засилва агресията. Смята се, че Марс е по-добре (за повечето зодии) да е в ретро фаза, за да не буни душите на хората.

В древността, в това число и при маите, слънчевите затъмнения са били повод за страх и жертвоприношения. В наши дни затъмненията по-скоро са екзотика и любопитни факти.