Повече от 3/4 от училищата тази учебна година са заложили на електронни дневници, като от тях близо 400 пък са пратили хартиения дневник в историята. Предимствата от тази възможност несъмнено са много и в различни посоки. Родителите, например, могат да следят всичко случващото се с тяхното дете, докато пътуват или имат някоя друга свободна минута на работа.

В момента, в който тяхното хлапе получи нова оценка, отсъства от час или има забележка, родителите получават известие. Всеки от нас в ученическите си години се оправдавал поне веднъж, че си е забравил бележника, за да не ядоса родителите си от оценката, която е получил, а те от своя страна да го накажат да пропусне петъчния купон. Други пък са „пропускали“ да съобщят за предстоящата родителска среща, за да не слушат майките или татковците на целия клас за техните провинения. Електронните дневници ще елиминират всяка възможност хлапета да скрият провала си на последното контролно или изненадващо устно изпитване, както и какви са ги вършили през последните месеци в училище. Ако провиненията им пък са много сериозни, учителите веднага могат да привикат в училище родителите на виновника за разговор на четири очи.

Предимства има и за учителите. Педагозите от 400-те школа, които са пратили хартиените дневници в историята, са забравили за бумащината. Те вече не трябва да се занимават с нанасянето на отсъствия и пресмятането на тези, които са преминали границата от 5. Не им се налага и да пишат всяка седмица една и съща програма. Проблем за част от педагозите е да свикнат с работата с онлайн платформата. За тях обаче директорите са оставили преход от един или два срока, в който да работят и на хартиен дневник, а и също така предвиждат обучения, за да заговорят и те на „ти“ с технологиите на 21-и век.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Дали алкохолът е стока от първа необходимост по време на кризата с коронавируса?

Дали алкохолът е продукт от първа необходимост във време на коронавируса? Някои страни го забраниха, други решиха да оставят отворени специализираните магазини. По икономически или санитарни причини, или защото "чаша вино може да помогне" за понасяне на изолацията.

Смирете се!

То бива активност, ама чак толкова не бива.

За Делян Пеевски, героите в бяло и съзвездието от тролове

По един удар в секунда. С тази честота бие човешкото сърце. Ако се развълнувате – разсмеете, влюбите, ядосате, ударите скачат двойно. В медицината най-страшният знак е правата черта. Тя показва, че сърцето е спряло – понякога за малко, но по-често завинаги. Журналистиката много прилича на медицината. Напипва пулса на обществото, мери му температурата, търси източника на заразата и лекува болните места. Честната журналистика е като правилна диагноза и добро лекарство – може да спасява човешки съдби. В лоши ръце и използвана за лична изгода, тя се превръща в обществена отрова, а пулсът й става равна черта.