Край Стара Загора гласят изоставено летище за  индустриална зони
2

Край Стара Загора гласят изоставено летище за индустриална зони

В Стара Загора е налице реална възможност към  досегашната индустриална зона „Загоре“, която е върху 150 дка площ да се прибави още една – на мястото на някогашното летище, което разполага с 2 200 дка в непосредствена близост до автомагистрала „Тракия“, съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов.

Той припомни, че лицензът на някогашната гражданско летище е бил отнет през далечната 2007-а година, въпреки усилията да бъде намерен подходящ оператор, който да инвестира в модернизиране на съоръженията и превръщането на площадката в транспортен хъб за карго превози, това не е се случило.

„Твърде малка, да не кажа никаква е вероятността след като заработи летище Пловдив да се намери инвеститор, който да извади 500 или 700 млн евро за ново летище само на 80 км. Всяко едно отлагане на решението за нова индустриална зона, която да привлече стратегически  инвеститор ще доведе до задълбочаването на проблемите.“, коментира министърът, като даде да се разбере че в бъдещето дружество участие ще има и общината. Терените на някогашното летище са държавна собственост, те са в материалните активи на „Държавната консолидационна компания.“. Някогашната писта е прекалено къса за кацане на товарни самолети, покритието й се нуждае от цялостна подмяна, липсва и техника за следене на полетите, останала е само кулата за наблюдение, която е пред рухване.

„Бъдещата индустриална зона и привличането на стратегически инвеститор ще бъдат една от решенията за създаване на нови работни места след прекратяване добива на въглища в комплекса „Марица изток“, което е неминуемо предвид процесите в ЕС за зелена политика, смята министърът на икономиката.

Идеята за нова индустриална зона на мястото на бившето летище да бъде вкарана в новия общ устройствен план на Стара Загора, над който в момента се работи от спечелилия обществената поръчка екип, настоява и кметът Живко Тодоров. Решението за тази промяна трябва бъде взето от местния парламент, където обаче няма единно мнение по темата.Част от съветниците смятат, че отказът от летище в близост до града ще бъде сред минусите при привличане на инвеститори.

„Ако обаче старозагорци искат да запазят летището - ще работим в тази посока, но това ще е много дълъг процес. В случай, че се стигне до решение да се изгради голяма Индустриална зона на терен от около 2 200 декара, ще търсим стратегически инвеститор, който освен добро възнаграждение ще предложи и съпътстващо производство.Аз съм оптимист, но решението трябва да бъде на местното общество.Дано не закъснеете прекалено.“, заяви на среща в Стара Загора Караниколов и подчерта, че аналогична зона може да се направи в Бургас, където също разполагали с подходящи терени.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.