0

П ринц Хари и съпругата му Меган повече няма да използват кралските си титли и няма да получават публично финансиране, за да изпълняват ангажименти като членове на кралското семейство, се казва в съобщение на Бъкингамския дворец, цитирано от Би Би Си,

Принц Хари и съпругата му Меган повече няма да използват кралските си титли и няма да получават публично финансиране, за да изпълняват ангажименти като членове на кралското семейство, се казва в съобщение на Бъкингамския дворец, цитирано от Би Би Си,

"Хари, Меган и Арчи винаги ще бъдат силно обичани членове на семейството", заявява кралица Елизабет Втора в изявлението. Хари остава принц и шести в реда за наследяване на трона.

Те ще се оттеглят от кралските си задължения, включително официални военни ангажименти, и няма да получават като заплащане за тях обществени средства. Хари и Меган са изразили желание да възстановят сумата от 2,4 млн. бр. лири (3,1 млн. долара), похарчена за ремонта на резиденцията им Фрогмор хаус, която ще остане техен дом в Обединеното кралство.


"Признавам предизвикателствата, които трябваше да понесат като резултат от засиленото внимание през последните две години, и подкрепям желанието им за по-независим живот", заявява британската кралица.
Тя допълва, че е особено горда от начина, по който Меган бързо е станала част от семейството.
С благословията на кралицата херцогът и херцогинята на Съсекс могат да запазят ролите си като покровители на някои организации. Въпреки че повече няма да могат официално да представляват кралицата, те ясно са заявили, че ще следват ценностите, споделяни от Нейно величество, се допълва в изявлението.
Промените в статута на двойката ще влязат в сила през пролетта на 2020 година.
Цялото ми семейство се надява, че споразумение им позволява да започнат да изграждат щастлив и спокоен нов живот, допълва британската кралица.
Бъкингамският дворец не уточнява кой ще плаща за охраната на двойката в бъдеще, която в момента се поема от данъкоплатците.
Същевременно стана ясно, че съпругата на принц Хари е хвърлила око на имение за 21 милиона долара в Канада, съобщиха медиите на Острова. Къщата има 6 спални и 5 бани.