Край Пазарджик започва строителството на компостираща инсталация и такава за предварително третиране на битови отпадъци. Днес първа копка направиха министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на община Пазарджик Тодор Попов.

Проектът е на стойност 19 693 675 лева, от които 11 839 808 са от Европейския фонд за регионално развитие, 2 089 377 – от националния бюджет, а остатъка и ДДС ще поеме общината. Предвидено е в средата на януари идната година инсталацията за предварително третиране и компостиране да е готова.

Тя ще обслужва общините Пазарджик, Батак, Белово, Брацигово, Лесичово, Пещера, Пазарджик и Септември. Кметът на Пазарджик заяви, че с много усилия е направено Регионалното депо за отпадъци и предстои да бъде направена втората крачка-ще бъде извършена рекултивация на старото сметище и азотно-фосфорно пречистване на отпадните води.

Това ще гарантира, че течността, която ще се влива в река Тополница, ще бъде напълно чиста, обясни Попов. Той благодари на екоминистерството, на ПУДООС и всички партньори за решаването на проблема. Когато говорим за компостираща и сепарираща инсталации, както и за бъдещата пречиствателна станция, местната общност е тази, която първата, която ще има полза, отбеляза министър Нено Димов.

Едва след това – и държавата. Направи ми впечатление колко пъти кметът каза израза „местна общност“. Радва ме, че все повече кметове и все повече местни общности осъзнават силата, която имат и имат желанието да вземат решенията в собствените си ръце. По-нататък Димов отбеляза, че с този проект ще се увеличи живота на регионалното депо и ще допринесе за превръщането на отпадъците в ресурси. И това е нещо сравнимо с откриването на колелото – съвсем нова икономика, не само у нас, но и по света.

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини