Край на опашките  за първолака

Диян Стаматов: Е-платформата пести на родителите време и пари

Край на опашките за първолака

Новата е-платформа за първи клас в София е допирателна между желанието на родителя, което е водещото и най-близкото училище, което е основният критерий за прием, заяви пред "Телеграф" Диян Стаматов, общински съветник в столицата и директор на 119 СУ.

Надгражда се системата за кандидатстване за детски градини. При тях има опция за подреждане на желанията и това води след себе си определено санкциониране. За училищата родителят може да си посочи колкото си иска желания. Нито ще има бонус, нито ще има отнемане на точки. Може да си напише и най-отдалеченото училище, всичко каквото си прецени.

Критерии

Водещ си остава критерият уседналост. Вторият много подпомагащ критерий е за децата, които имат братчета и сестричета до 12 години в училището, в което те искат да кандидатстват. Всичко е дигитализирано, включително и самата система на записване. Няма да има необходимост да се ходи до детската градина за удостоверение за завършена подготвителна група. Както и за служебна бележка в общинската администрация. Всичко става по служебен път с изключение на деца, които имат някакви специфични документи - например такива от лекарски комисии. За тях се налага отиване до училище, защото тези данни съдържат много лична информация. Това обаче касае под половин процент от децата, които кандидатстват. В предишни години родителите даваха между 10 и 30 лв. за различни документи. Чакаха по опашки. Разбира се, няма ги нощните опашки пред училищата. Родителите ще разберат всичко чрез платформата и могат да отидат до училището чак за родителската среща в края на месец юни или началото на септември. Относно регистрация с телефон, мисля, че не трябва да се рискува, защото системата е електронна. Добре да бъде направена в домашни условия с лаптоп, но ако родителят смята себе си за много добре подготвен да си попълва по телефона.


Жребий


Трудно е отсега да се каже дали ще спре жребият, който се налага да се прави в някои училища. Все пак платформата сега стартира. Предполагам, че пак ще има деца с еднакъв брой точки или в една и съща група, които са повече, отколкото училището може да поеме.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.