Край на жилищните сгради, маскирани като апартхотели

Край на жилищните сгради, маскирани като апартхотели

Да се премахне възможността жилищни сгради да се маскират като общежития, ателиета и апартхотели. Това е едно от предложенията в първия пакет мерки срещу презастрояването на София. Те ще се прилагат с промени в Закона за устройство на територията, които кметът Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков внесоха в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

„Целта е да затворим вратичките в закона, които позволяват скриване на жилищни сгради зад фиктивни нежилищни сгради, към които изискванията за строителство са по-ниски”, заяви Фандъкова. Досегашната практика показвала, че жилищни сгради се представяли от инвеститорите като общежития, ателиета и апартхотели, тъй като при тях изискванията за отстояния са намалени и режимът на паркиране е по-либерален. Когато стаите в общежитие или апартхотел се продават като жилищни имоти обаче, собствениците

нямат право да се регистрират, ползват само промишлен ток

а данък сгради и такса смет се пресмятат като за нежилищни имоти. Освен всичко останало те не могат да се запишат в съответния район с постоянен адрес и да кандидатстват за детска градина или училище.

Да се създаде регистър на системите за паркиране, предлагат още кметът и главният архитект. Въпросните системи представляват метални съоръжения за многоетажни паркинги с рампи. „Констатираме злоупотреби със системите за гариране и паркиране. С тях се осигурява нужният по норматив брой паркоместа, а след въвеждане на сградата в експлоатация се

демонтират и продават

на друг обект“, обясни арх. Здравков. „Затова настояваме тези системи да бъдат регистрирани и да подлежат на ежегоден технически контрол. По този начин ще се повиши и безопасността при ползването на съоръженията“, каза Фандъкова.

В МРРБ ще се сформира работна група, която ще изчисти текстовете и ще се внесат в парламента. Ако промените в ЗУТ бъдат приети, те ще важат не само за столицата, но и за цялата страна.

Във втория пакет от промени в закона едно от предложенията е да се увеличат отстоянията при изграждането на сгради в жилищните комплекси, като по този начин ще се запазят зелените площи. „Заедно с екип от Университета по архитектура, строителство и геодезия вече работим по анализ на плановете и наредбите“, уточни арх. Здравков.

През 2018 г. по настояване на Фандъкова и арх. Здравков беше премахната възможността за строителство на сгради без ограничение на правилата в т.нар. ъглови имоти. С промени в Закона за устройство и застрояване на Столичната община бяха въведени и горни граници за височините на сградите в различните зони на София. „Разчитам, че общинският съвет ще подкрепи предложението за промяна на Общия устройствен план на София. С него ще въведем допълнителна защита на зелените площи, ред в строителството и развитието на териториите, които сега започват да се развиват“, каза още Фандъкова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.