0

В ъв Варна започва първата за годината обработка против кестенов молец на терени с обществено значение, съобщи Антоанета Тончева, директор на ОП „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация“.

Във Варна започва първата за годината обработка против кестенов молец на терени с обществено значение, съобщи Антоанета Тончева, директор на ОП „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация“.

Третирането ще се извършва в късните вечерни часове, като ще се обработват ниските клони на кестеновите дървета и площите под тях. Интервенциите ще бъдат провеждани под ръководството на агроном, специалист по растителна защита и ще бъдат реализирани при подходящи климатични условия - температура, влажност, вятър и валежи.

Ще бъде използван биоцид -димилин, който е препоръчан от специалистите по растителна защита при Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/. Ще се използва генератор за студен аерозол, монтиран върху пикап със светлинна сигнализация.

Обработките ще се извършват по график, като в район „Аспарухово“, „Галата“ и „Чайка“ пръскането е планирано за 22 април, в район „Владиславово“, „Младост“ и част от „Одесос“ – на следващия ден, а в район „Приморски“ и другата част от „Одесос“ – на 24 април.