Крадоха чудотворна икона от храм в София

Спипали апаша в черквата „Св. Петка Стара“ да прибира реликвата в чанта

Крадоха чудотворна икона от храм в София

Богородица Вратарница е трябвало да помогне на болен от COVID-19, твърдят миряни

Мъж се опитал да задигне чудотворна икона от църквата „Света Петка Стара“ в София. Инцидентът е отпреди седмица, а за него „Телеграф“ научи от миряни.

Според разказите им няколко мъже и жени влезли в храма и се насочили към мястото за продаване на свещи. Те започнали да разпитват за кръстчета, икони и тяхното значение. През това време мъж слязъл по стълбите към централната част на черквата, където било положено чудотворно копие на прочутата икона от Атон - Богородица Вратарница. То било донесено от монах и оставено за поклонение на софиянци и гостите на столицата. Кражбата е осуетена от случаен гражданин, докато апашът се готвел да сложи иконата в голяма торба.

От храма потвърдиха за инцидента, без да навлизат в подробности. Ето какво сподели предстоятелят на църквата отец Николай: „Някакъв си харесал кръстче, оставено пред даровете на иконата. И решил, че ще я краде цялата. Нищо повече от това не се е случило. Оттогава сме прибрали иконата“, лаконичен бе клирикът.

 Версии

 Вестта за посегателството обаче стана обект и на доста коментари и версии сред поклонниците. Според едни кражбата на Богородицата е била с цел да се помогне на болен от COVID-19 човек. Той не могъл да дойде заради немощ или поставена карантина. Вярва се, че ако болен целуне святото изображение, то той ще оздравее. Подобен инцидент имаше в Сливен през 2012 година, когато в Страстната седмица преди Великден задигнаха костица от мощите на св. Йоан Кръстител. Според слуховете тогава се касаело за онкологично болен човек, който искрено вярвал, че ако приеме стрити свети мощи с вода, ще оздравее.

Другата дежурна версия за посегателството и тогава, и сега от храма „Света Петка Стара“ си остава продажба на християнската реликва. В същия храм има и друго копие на светогорската „Вратарница“ (Портаитиса), но то се пази заключено в проскинитарии.

 Иверският манастир

 Иначе оригиналът на иконата се намира в Иверския манастир на Света гора, откъдето идва и другото й име – Иверска Богородица. Счита се, че това е една от иконите, за които лично Божията майка е позирала на евангелист Лука през I век. По време на иконоборческия период богата никейка, за да спаси чудотворната икона, я хвърля в морето. През X век тя се появява край бреговете на Света гора. Легендата реди още, че на 27 април 999 г.  в пристанището на Иверския манастир иконата пристигнала от морето със стълб огнено сияние. Сред множество фантастични знамения и чудеса монасите измолили от Бога реликвата за своята обител.

 Чудеса

Те внесли Богородичното изображение в олтара, но на сутринта го открили да виси над манастирската порта. Богородица се явила на един монах на име Гавраил и му казала, че иска да остане там, защото тя ще пази монасите до Второто пришествие, а не те нея. Тогава братята построили храм току над вратите на Иверския манастир и поставили в него иконата.

През 1761 г. заради финансови трудности Роженският манастир се превръща в метох на светогорския Иверски манастир. Каквато е била традицията именно тогава българската обител получава изображение на най-известната чудотворна икона, съхранявана в манастира „майка“. Днес това е Роженската Богородица, която се счита за едно най-чудотворните копия на Вратарницата на територията на България.

 

 

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.