0

С емейство испанци на курорт в Сардиния бяха сгащени от местни природозащитници с осем бутилки с пясък, камъчета и медени черупки от приказен плаж край градчето Орозей. То се намира на източния бряг на острова и околността му привлича хиляди летовници от близо и далеч с малките си заливчета, белия пясък на плажовете и кристалната изумрудена вода на морето. След като били хванати с плячката, испанците обяснили, че тя била за аквариума им, но бдителните сардинци въобще не се трогнали от молбите да им разрешат да си я носят вкъщи. А помолили настойчиво гостите веднага да върнат пясъка, камъчетата и медените черупки точно там, където са напълнили с тях пластмасовите си шишета – райския залив „Кала Мариолу“.

Семейство испанци на курорт в Сардиния бяха сгащени от местни природозащитници с осем бутилки с пясък, камъчета и медени черупки от приказен плаж край градчето Орозей. То се намира на източния бряг на острова и околността му привлича хиляди летовници от близо и далеч с малките си заливчета, белия пясък на плажовете и кристалната изумрудена вода на морето. След като били хванати с плячката, испанците обяснили, че тя била за аквариума им, но бдителните сардинци въобще не се трогнали от молбите да им разрешат да си я носят вкъщи. А помолили настойчиво гостите веднага да върнат пясъка, камъчетата и медените черупки точно там, където са напълнили с тях пластмасовите си шишета – райския залив „Кала Мариолу“.

Разказвайки за случая, в. „Кориере дела сера“ подчерта, че похитителите на красивите природни дадености на Сардиния вече не се плашат и от солените глоби за посегателство върху тях. Разлепените навсякъде из острова листовки с местни разпоредби постановяват всеки турист, който бъде спипан дори с пакетче пяск, скрито в джоб, чанта или куфар, да бъде санкциониран с между 500 и 3000 евро. И както миналата година, така и тази, доста гости бяха хванати по летища и пристанища с плячка, заради която не само се изръсиха със сериозни суми, но и бяха накарани да я върнат там, от където са я взели. Но строгостта на властите изглежда не плаши много, много летовниците и за това сардинските природозащитници решиха този сезон да се мобилизират като никога за възпиране на нашествениците. За целта те организираха „зелени патрули“, които не само бдят денонощно по плажове и заливи за нарушители и както в случая със заливчето „Кала Мариолу“, най-често молят хванатите в крачка да върнат обратно плячката на мястото й. Голямата част от дейността на природозащитниците е, така да се каже, превентивна – изнасят беседи пред туристи, разпространяват брошури и диплянки за творените хилядолетия красоти на Сардиния, които трябва да си останат нейни и за всички.

Интересното е, че в инициативите си по опазване на природните забележителности и дадености на острова местните хора ангажират с успех и деца. Според медиите те се утвърждават все повече и повече като особено силен разубедителен фактор срещу набезите на нарушителите. И ги възпират с усмивка и една листовка, от която шепа златист пясък и мидена черупка зоват: „Приятелю, не ме отнасяй от тук!“

Продавачи на кокосов орех бяха глобени на италиански плаж с... 48 000 евро

Двама италианци - амбулатнти търговци на резени от кокосов орех бяха глобени на плажа край град Равена с 48 000 евро! Те били сгащени от специализираната полиция да продават стока, която не само че била търгувана незаконно, тоест без каквито и да било разрешителни, касови бележки и т.н., но и не отговаряла на елементарните санитарни изисквания. Служителите на реда конфискували на пишман – търговците общо 250 резена, подготвени за продажба в пет различни участъкана плажа. И за всяка от въпросните пратки им направили акт за по 9 664 евро или общо 48 332 евро! Медиите на Апенините веднага изчислиха, че да си платят глобата търговците трябва да продават кокосов орех поне десетина сезона, при това със съвсем законен алъш-вериш.