КПКОНПИ запорира незаконно имане за 2,5 млрд. лева (ОБЗОР)

За шест години:

КПКОНПИ запорира незаконно имане за 2,5 млрд. лева (ОБЗОР)

МВР и прокуратурата отчитат спад на престъпността

По искане на прокуратурата през изминалата година Комисията за противодействие на корупцията и отнемането на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) е обезпечила активи в размер на 189 484 331,87 лв., а в периода от 1.1.2014 г. до 31.12.2020 г. общо обезпеченото имущество възлиза на близо 2,5 млрд. лв. Това стана ясно от съвместното изявление на говорителя на главния прокурор Сийка Милева и главния секретар на МВР Ивайло Иванов.

Тенденция за трайно намаляване на престъпността през 2020 г. отчитат МВР и прокуратурата. През 2020 г. регистрираните грабежи са намалели с 15%, а разкриваемостта им се е увеличила с 6,4%. Кражбите са намалели с 19%, а с 2% се е увеличила тяхната разкриваемост. Спадът на телефонните измами пък бележи рекордните 77% през 2020 г. Умишлените убийства също бележат спад - над 50%, а разкриваемостта им се е увеличила с над 9%. От 66 умишлени убийства през м.г. само едно не е разкрито.

По линия на борбата с конвенционалната престъпност през 2020 г. в страната са проведени

1249 специализирани операции в 3090 населени места.

В резултат са разкрити над 2306 престъпления и в качеството на обвиняеми са привлечени 1186 лица. „Много пъти бяхме питани – какъв е смисълът на тези специализирани полицейски операции в малките населени места, включително защо често там са главният прокурор, министърът на вътрешните работи или главният секретар. Резултатите ясно показват защо е имало смисъл. Целта е основно осигуряването на превенция и чрез системни и безкомпромисни действия да осигурим повече спокойствие на българските граждани, а оттам и повече доверие в държавата и в това, от което се водим, че всички са равни пред закона“, коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Във връзка със заповед на главния прокурор Иван Гешев за периода от 15 септември до края на 2020 г. са проведени 981 операции по противодействие на разпространението на наркотици в районите на учебните заведения в цялата страна. Установени са 508 непълнолетни или малолетни лица, свързани с престъпления с наркотици. Задържани са 221 души и са образувани 297 досъдебни производства. Данните за дейността на правоохранителните институции сочат, че при различни операции срещу наркоразпространението са иззети общо 863 кг кокаин, 49 027 кг канабис, 890 кг марихуана и 360 кг синтетични вещества.

Акцент в изявленията на говорителя на главния прокурор и главния секретар на МВР бяха и други действия на държавните институции по опазване обществения интерес,

борбата с икономически престъпления, корупцията

и др. В резултат на проверки, назначени от Върховната административна прокуратура (ВАП), през изминалата година са установени 1426 незаконни сметища, от които са почистени 370. Открити са 440 замърсявания, почистени са 122. По време на проверките са иззети 307 985 тона пестициди с изтекъл срок на годност.

Говорителят на главния прокурор отбеляза и приноса в тази насока на Националната следствена служба, която през 2020 г. е водила разследвания за незаконосъобразно управление и съхранение на опасни отпадъци. Образувани са 15 досъдебни производства за нерегламентираното им управление. В резултат на дейността на НСлС са образувани и 279 досъдебни производства за финансови и данъчни престъпления, вследствие на които са предотвратени щети за над 320 милиона лева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.