Уличиха трима кметове  в конфликт на интереси (ОБНОВЕНА)

Уличиха трима кметове в конфликт на интереси (ОБНОВЕНА)

Трима кметове бяха уличени в конфликт на интереси от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Това съобщиха от антикорупционния орган.

Козлодуй Първата уличена в конфликт на интереси е кметицата на община Козлодуй Маринела Николова, кмет на Община Козлодуй. Тя е разследван от КПКОНПИ по исгнал. Проверката е установила, че между общината и едноличен търговец са били сключени девет договора за наем на земеделска земя. Общата площ на наетите общински ниви е близо 2250 дка., а договорите са за срок от по четири години. Всеки договор е предшестван от съответна тръжна процедура, завършила с определяне на спечелил търга - само въпросния едноличен търговец, за всички девет договора. В същото време е установено, че кметът на общината е отдал под аренда на този търговец и собствените си земеделски земи /два договора за близо 87 дка/, със срок до стопанската 2026 – 2027 г. Именно поради наличието на тези лични договори кметът Маринела Николова е действала като свързано лице с едноличния търговец, при подписването на договорите за наем на общинска земеделска земя. Съгласно изискванията на закона, конфликт на интереси е установен за всеки от деветте договора за наем и така са наложени отделни глоби от по 5000 лв. или общо 45 000 лв.

В конфликт на интереси е спипан и Симеон Симеонов, който в момента е кмет на Община Тервел. Той е разследван за времето 2015 – 2019 г., когато е бил председател на Общинския съвет. В четири заседания на общинския съвет през 2019 г. /31.01.; 28.02.; 25.04.; 16.07./ на гласуване, е било подложено предложение на МК „За нов Тервел“ за включване в дневния ред на точка за откриване на процедура за предстрочно прекратяване на правомощията на председателя на съвета и за избор на нов председател. Предложенията не са били приети, като в гласуването на всяко от четирите заседания, с глас „против“, е взел участие и самият Симеон Симеонов. Така Симеонов е погазил закона, който забранява на лице да гласува в частен интерес и затова са му наложени четири отделни глоби от по 5000 лв. или общо 20 000 лв.

С 60 000 лв. пък е глобен кметът на община Стражица Румен Павлов, който също е уличен в конфликт на интереси от КПКОНПИ. Установено е, че неговият брат, действащ като едноличен търговец, е подал до кмета на Стражица 24 заявления за издаване на разрешения за почистване от дървесна растителност на имоти. Така, след съответни процедури, са издадени 24 заповеди в полза на едноличния търговец, от които Румен Павлов е подписал 11. На основание тези 11 заповеди, кметът Павлов е издал 69 отделни разрешителни на едноличния търговец – негов брат. Отделно от това е установено, че между Община Стражица, представлявана от кмета Румен Павлов, и едноличния търговец – негов брат, е сключен договор за отдаване под наем на земеделска земя - общинска собственост /4,151 дка, за срок от една стопанска година/. С решение на комисията е установен конфликт на интереси за 12 отделни случая - 11 заповеди и 1 договор за наем в полза на брата на кмета, като за всеки отделен случай е наложена глоба от по 5000 лв.

От КПКОНПИ уточняват, че решенията за конфликт на интереси срещу тримата градоначалници все още не са влезли в сила, тъй като подлежат на обжалване пред съда. Ако обаче актовете бъдат потвърдени, кметовете са застрашени от дисциплинарно уволнение.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.